Huskeliste til vuggestue og dagpleje

Når barslen er slut og barnet (som lige pludselig slet ikke er en baby mere!) skal starte i vuggestue eller dagpleje er der nogle indkøb der skal gøres og en taske, der skal pakkes.

Generel huskeliste til vuggestue og dagpleje

Hvad barnet skal have med kan variere fra institution til institution – og nogle gange skal man have lidt flere ting med i dagpleje, end man skal i vuggestuen. Generelt har dit barn dog brug for følgende i vuggestuen eller dagplejen.

Regntøj

Hummel regntøjSelvom det kan virke smart med en regndragt, så er det mest praktisk med et todelt sæt – også selvom baby stadig kun kravler. Med et todelt sæt kan man nemlig nøjes med at have regnbukserne på, når vejret er lunt og tørt, men græsset vådt. På sådan en dag vil en regndragt føles som en bageovn.

Termotøj eller softshell

Wheat termojakkeHer gælder samme tip som med regntøjet: Vælg et todelt sæt, så termojakken kan bæres alene eller termobukserne tages på under regnbukserne på køligere dage. Hvilket mærke du vælger er smag og behag. Billigere termosæt kan være lige så gode som de dyre. Vær dog opmærksom på, at der kan være forskel i tykkelsen på de forskellige mærker. Enfant er f.eks. i den tykkere ende, mens Mikkline er tyndere. Vi bruger Wheats termotøj som ligger nogenlunde midt imellem.

Nogle foretrækker softshell i stedet for termo. Softshell er en smule varmere og ofte også mere vandafvisende end termotøj.

Flyverdragt

Molo Pyxis i regnbue printDe fleste vuggestuer og dagplejer bruger flyverdragter fra omkring oktober til april – afhængigt af temperaturerne. Fra maj til september er det i stedet termotøjet, der trækkes i på køligere dage.

Vi har god erfaring med at have to flyverdragter. En i dagplejen og en derhjemme, så vi ikke skal flytte dragten frem og tilbage. Det er også rart med en ekstra, hvis man er nødt til at vaske flyverdragten og man ikke kan få den tør inden næste dag. Personligt sparer vi aldrig på flyverdragten, fordi det er vigtigt den kan holde barnet varmt og tørt uanset vejret. Jeg kan især anbefale Molo Pyxis. Jeg har aldrig oplevet et vådt barn i den og så holder den i mange år til mange børn. Køb den eventuelt brugt – de fås ofte til omkring 250 kroner. Ellers kan du finde dem på tilbud via denne artikel, som jeg også har skrevet.

Gummistøvler

OvertræksskoHvis dit barn kan gå, er det nødvendigt med et par gummistøvler. Generelt er gummistøvler ikke verdens bedste fodtøj for små fødder, så brug gerne lidt ekstra penge her på en model, der sidder godt til i skaftet, så fødderne ikke svupper i støvlerne. Det synes jeg desværre billige supermarkedsstøvler har en tendens til – og når man er helt ny indenfor disciplinen at gå, er det svært nok i forvejen at skulle i en klodset og lidt stiv støvle.

Kan dit barn ikke gå, er et par overtrækssko perfekte. De fås både med isolerende fór som i flyverdragter til de kolde måneder og som regntøj til de lunere.

Dem kan du finde her

Skiftetøj

UldfleeceBørn bliver våde og beskidte og skiftetøj er derfor et must. Gerne 2 sæt, så du er på den sikre side. Vi plejer at pakke det tøj i tasken, som vi alligevel ikke bruger derhjemme længere. F.eks. bluser der er blevet forvaskede at se på eller bukser med en plet. Et sæt tøj består helt praktisk af: Body/undertøj, strømper, bluse og bukser. Måske også savlesmække, hvis dit barn bruger det og en tyk trøje til meget kolde dage, som barnet kan få på under flyverdragten. Her kan en trøje i uldfleece anbefales – dem kan du finde her.

Sovetøj

Sovedragt i uldHvis barnet skal sove ude, har du brug for en sovedragt eller lignende som kan ligge fast i vuggestuen eller dagplejen. Her vælger du blot dét, barnet også bruger derhjemme – f.eks. en ulddragt i de kolde måneder og en bomuldscardigan til de lunere. Du kan finde flotte ulddragter her.

Bruger barnet en Voksipose skal du være opmærksom på, at vuggestuer hvor børnene sover i krybber i stedet for egne vogne, sjældent har mulighed for brug af Voksi.

Hjemmesko

PomPom hjemmeskoBarnet har brug for hjemmesko med en skridsikker bund, så det står bedre fast på de ofte glatte institutionsgulve – og for ikke at få våde strømper, når de færdes på toiletterne i vuggestuen. Derudover bliver fødderne heller ikke kolde.

Mit bedste tip er at købe et par ekstra, af dem I bruger i forvejen, hvis I er glade for dem. Jeg synes, det kan være svært at finde hjemmesko med den perfekte pasform, så når jeg finder et par, der sidder godt, holder jeg mig blot til dem. Hjemme hos er Pom Pom perfekt – måske er de for brede til jer. Prøv jer evt. frem i en fysisk butik.

Hue (og vanter)

Elefanthue fra MarMarBarnet har brug for en hue, der passer til årstiden – men altid en tynd hue, der kan være under en cykelhjelm. Selv på sommerdage kan det blæse meget, når man cykler og mange dagplejemødre er gode til at tage børnene med på cykeltur. Jeg kan anbefale bomuldshuerne fra Mar Mar. De er syet i ét lag og er derfor tynde, men skærmer stadig for vinden. Du kan finde dem her.

Vanter er også vigtige til de kolde måneder. Men det bør være vanter og ikke handsker. Det er næsten umuligt for børn i vuggestuealderen at få fingervanter på selv og pædagogerne har ikke altid tid til at hjælpe med det.

Det hele kan naturligvis blive dyrt, især hvis du køber det hele fra nyt. Der findes dog en lang række webshops, der tilbyder børnepengekredit. Det betyder, at du kan vente med at betale, til du får børnepenge – du kan se en komplet liste her.

Ting, du måske skal have med

Det kan afhænge lidt fra sted til sted om man skal have følgende med selv.

Bleer og skumvaskeklude

Nogle vuggestuer og dagplejer har selv bleer og vaskeklude, så du ikke selv behøver have dette med – andre er tilhængere af det fri valg i forhold til blemærker.

Hagesmække

Nogle dagplejere og vuggestuer har hagesmække til rådighed, andre vil gerne have, man selv tager med hjemmefra.

Barnevogn

Nogle vuggestuer har krybber, som de bruger i stedet for barnevogne og nogle dagplejere har barnevogne stående, som børnene kan bruge. Hvis du selv skal have en barnevogn med, kan du overveje om du vil købe en ekstra billig, brugt barnevogn og have stående fast i dagplejen eller vil sende jeres nuværende med.

Mine egne tanker omkring det er, at det ikke giver så meget mening for mig at købe en superdyr barnevogn med topisolering og lækre madrasser – og så lade mit barn sove i en gammel, slidt vogn 5 ud af ugens 7 dage. Vi har købt vognen for at bruge den, ikke for at tjene penge på den, når den en dag skal sælges. Vi tager den derfor med mandag morgen, lader den stå hele ugen, og med retur igen fredag eftermiddag.

Sæt navn i ALT!

Den nemmeste måde er at bruge navnelabels. Labelking har navneklistermærker, der kan sættes i både tøj og på udstyr og IKKE falder af i vask. Du behøver ikke engang stryge dem. Jeg er kæmpe fan!

Du finder dem her