Legetøj der holder legeværdien i mange år

Legetøj med stor legeværdi

Det kan være lidt af en kunst at finde legetøj, der holder legeværdien. Ikke blot hos barnet her og nu, men også når der kommer eventuelle søskende til.

Det bedste legetøj er nemlig dét, som både små og store finder underholdende på én gang, og som samtidig kan gå i arv. Ikke kun til de yngre familiemedlemmer men måske endda også til næste generation.

Stor udvikling i barnets første 3 leveår

Der sker en masse med barnet i de første 3 leveår. Både udviklingsmæssigt og hvad angår interesser.

De helt små kan godt lide legetøj med masser af farver og spændende lyde. I 2 års alderen begynder børnene så småt af få deres egne interesser. Især traktorer, tog og dyr er som regel særligt populære i denne aldersgruppe.

Når barnet fylder 3, og er startet i børnehave, begynder rollelegene så småt og stuerne i de små hjem begynder derfor at vrimle med små kokke, prinsesser og dyrlæger.

Fordi interesserne og legekundskaberne er så forskellige, er kodeordet derfor fleksibilitet, når du skal finde legetøj som kan bruges længe. Især fordi meget af legetøjet også gerne må kunne bruges af familiens større børn. Det er nemlig med til at skabe et unikt bånd børnene imellem, når de kan lege sammen – samtidig med at begge parter føler sig godt underholdt.

Og så gør det jo heller ikke noget, at legetøjet samtidig taler til de voksne, så de også får lyst til at engagere sig i legen. Børn elsker nemlig, når de voksne gider lege og kan nemt fornemme, om entusiasmen er ægte eller ej.

5 bud på legetøj børnene kan lege med længe

Her får du 5 bud på legetøj, det stadig er sjovt at tage frem igen og igen – og som samtidig kan skabe leg på tværs af aldersgrupper. Legetøjet henvender sig ganske vist til de yngste, men fælles for alle forslag er, at de både kan benyttes mange år frem og af alle familiens børn.

bObles tumlemøbler

De flotte tumlemøbler i fast skum er blevet en ny klassiker indenfor legetøj. De er smukke at have stående og fås i et væld af farver – også afdæmpede, så de kan passe ind i alle indretninger. Faktisk er de så flotte, at mange gerne har dem stående fremme i stuen.

Det smarte ved tumlemøblerne er, at de hver især har mange legefunktioner. Det billigste tumlemøbel, og den variant som mange derfor starter med, er bObles Kylling. Den kan f.eks. bruges til at støtte babyen på brystkassen, når den lille lære at ligge på maven i de første levemåneder. Når barnet er lidt større og mere sikkert på benene, kan kyllingen bruges til at hoppe ned fra eller som bakke til legetøjsbilerne – og for de store børn (og de voksne) kan den bruges som balancebræt.

Derudover kan alle bObles tumlemøbler kombineres med hinanden, så hjemmesortimentet hele tiden kan udvides. Ved du ikke, hvilke tumlemøbler du skal starte med at investere i, er den føromtalte kylling samt elefanten og krokodillen særligt populære.

Nogle steder kan du endda være heldig at finde bObles på tilbud, især når der kommer børnepenge – endda med mulighed for at benytte dig af den populære børnepengekredit.

Legekøkken

Allerede fra barnet er halvandet til 2 år, begynder det at kopiere de voksne og forsøge sig med de samme ting. Du kan f.eks. observere, at den lille gerne vil hjælpe med at bære bestikket og ketchuptuben hen på bordet til spisetid eller lægge det beskidte tøj i vaskemaskinen.

Et af de steder man, som forælder, bruger mange timer, er især i køkkenet – og der vil derfor være masser af opgaver hér, som barnet vil nyde at efterligne i sit eget lille køkken.

Der findes flere forskellige legekøkkener på markedet, men hvis legeværdien skal holdes i mange år, er det vigtigt, du vælger en variant af god kvalitet. Invester derfor gerne i et legekøkken af træ, som kan holde til mange års daglig brug og som minder om de voksnes køkken – med masser af sjove finesser som vandhane, kogeplader og skabe.

IKEA har eksempelvis et meget smukt eksemplar i afdæmpede nuancer af træ og hvidt, som derfor passer ind i voksenindretningen. Det kan desuden indstilles i 3 højder og dermed vokse med barnet.

Et legekøkken er også noget, der kan samle hjemmets større børn. De fleste børn i skolealderen synes stadig, det er sjovt at lave mad og dække bord for sjov. Kombineret med de mange forskellige typer legemad i træ, kan legen desuden blive endnu mere livagtig. Mamamemo laver eksempelvis meget vellignende legemad, hvor selv emballagen vækker genkendelse hos både børn og voksne.

Badelegetøj

Hygiejniske badedyr fra HeveaDe fleste børn synes, det er sjovt at lege med vand. Jo mere man kan plaske, jo bedre er det desuden også.

Faktisk er vandleg noget, som følger børnene langt op i skolealderen. Ja, selv som voksen kan det være svært at lade være med at snuppe vandgeværet på en varm sommerdag. Det samme gælder vandlegetøjet i svømmehallens babybassin, når den står på familiehygge i det lune vand.

Derfor er badelegetøj til bruseren eller badekarret også tidløst og fuld af legeværdi for både de helt små babyer og de større børn. Så længe du vælger det rigtige.

Her er BathBlocks sjove. Det er skumklodser, der kan flyde og samtidig sættes sammen, når de er våde. De kan også sættes op på badeværelsets klinker eller glasafskærmningen ved brusenichen. Det kan både små og store børn få masser af tid til at gå med. Om sommeren kan de desuden tages med i haven til vandleg, da de er meget nemme at rengøre med en klud.

Du bør i øvrigt altid huske at tænke hygiejnen ind, når du køber badelegetøj. Legetøj med hulrum, som traditionelle badeænder og sprøjtedyr, risikerer nemlig at danne skimmel indvendigt. Det er ikke sundt for barnet og samtidig er det knapt så lækkert med små sorte stumper af mug i badevandet. Det forringer desuden også legetøjets levetid, at det ikke kan tørres eller rengøres ordentligt efter brug.

Du kan se forslag til hygiejnisk badelegetøj her

Køretøjer

De fleste børn elsker fart over feltet og allerede fra børnene kan sidde stabilt selv, kan de første køretøjer i børnestørrelse introduceres.

Der findes flere typer på markedet, men blandt de mest fleksible, rent aldersmæssigt, findes Wheely Bugs.

Det er små køretøjer udformet som forskellige dyr. Alle har de 4 hjul, der kan rotere 360 grader – ligesom du kender det fra din egen kontorstol. Det gør dem sjove at køre på, fordi de ikke bare kan køre frem og tilbage, men også i cirkler samt fra side til side.

Wheely Bugs fås i flere varianter og to forskellige størrelser. Den mindste er relativt lille og kan oftest kun benyttes til omkring 2 års alderen. Den store model kan derimod benyttes meget længe og allerede fra barnet er knapt 2 år vil de fleste kunne nå jorden med fødderne. Den største legeværdi findes dermed i den store model.

Selv ældre børn synes i øvrigt det er sjovt med en hurtig tur i gangen eller på stuegulvet. Og selvom benene bliver længere, er den store Wheely Bug stadig brugbar langt op i alderen. Den egentlige vægtgrænse er nemlig hele 120 kilo.

Legetøjstog

I Danmark er tognettet relativt veludbygget og det betyder også, at langt de fleste børn stifter bekendtskab med de spændende tog tidligt i livet. Det er med til at vække interessen for de store maskiner og togsæt er derfor et hit hos de fleste. Især de elektriske udgaver tiltrækker også de større børn.

Der findes flere forskellige typer på markedet, men hvis sættet både skal passe til lillebror på 2 og storesøster på 6 er sættene fra enten BRIO eller Duplo særligt fine.

Duplo er ganske vist LEGO, der er henvendt til de yngste – men de søde figurer og det afrundende og harmoniske univers tiltaler også større børn.

Fordelen ved begge typer togsæt er, at de kan udbygges yderligere i næsten en uendelighed. Der er masser af supplerende sæt at ønske sig i årene fremadrettet og de fleste børn vil helt sikkert være enige i, at jo længere togbane, jo bedre.

Legetøj med masser af legeværdi til de større børn

Der findes masser af spændende, innovativt og farvestrålende legetøj på markedet. Imidlertid er det en smule sværere at finde legetøj til de større børn, som de også finder interessant, når der er gået nogle uger.

Alt for ofte ender det nye farvestrålende legetøj – som i øvrigt var det største gaveønske til fødselsdagen – nemlig i kassen med alle de andre legesager, som har mistet børnenes interesse.

Særligt hos de lidt større børn, der påvirkes af de mange reklamer på de kommercielle børne-tv-kanaler, skifter interessen hurtigt til fordel for noget andet. Det kan også være, de fanges af en ny dille, fordi klassekammeraterne dyrker den eller en kendt YouTube promoverer det.  Efterfølgende finder de så hurtigt ud af, at interessen alligevel ikke var så stor.

Når du skal finde tidløst legetøj til store børn, kan det derfor være en god idé at forsøge at tænke helt basalt og gerne i tråd med barnets øvrige interesser.

Fjernstyrede biler

Selv teenagere synes det er sjovt at køre med fjernstyrede biler og vælger du en solid model, der kan køre offroad, bliver det endnu sjovere. Det er i øvrigt ikke kun drengene, der synes denne type legetøj er sjovt. De fleste piger er som regel lige så begejstrede.

Rulleskøjter, løbehjul og skateboard

Det kan være svært at lokke børnene udenfor, men hvis blot man giver børnene nogle muligheder for at have det sjovt, når de er udendørs, vil det ofte være lidt nemmere.

Her er klassisk udendørs legetøj som rulleskøjter et tidløst hit, hvor selv de voksne kan være med. I mange byer findes også skaterbaner, hvor I enten kan slå jer løs sammen eller dine børn hygge sig alene med kammeraterne eller eventuelle jævnaldrende søskende.

GoPro action kamera

I dag er børnenes hverdag langt mere digital, end nogen kunne have forestillet sig for blot 10 år siden. Mange børn synes derfor, det er sjovt at lave små film, de kan dele med hinanden og grine af.

Selvom et GoPro kamera ikke er decideret legetøj, er det imidlertid et langtidsholdbart legehit hos især børn nær teenagealderen. Med dét kan de nemlig filme under alle forhold – mens de løber på rulleskøjter, cykler eller spiller fodbold.