Hvad gør I for at passe på klimaet?

Hjemme hos os er der så småt ved at være to teenagere i huset. Det er to af slagsen som er meget klimabevidste og som sammen med deres klasser på den friskole de går på, går meget op i passe på klimaet. Det bakker jeg gerne op om! Faktisk har jeg længe forsøgt at rette småting i vores hverdag, så de kan bakke op om nogle mere klimavenlige valg.

Der er dog lang vej endnu – ikke mindst fordi jeg synes, det kan være svært at finde ud af, hvad der er bedst og hvordan man helt konkret gør. Vi får så mange modstridende oplysninger hele tiden – og pludselig vågner man en morgen til nyheden om at vindmøller måske endda påvirker miljøet i værre grad end andre energikilder, fordi de ressourcetunge at fremstille. Det gør det ligesom ikke nemmere!

Vi får også hele tiden at vide, vi skal begrænse forbruget og gennem energitips spare på strømmen. Det er bare ikke konkret nok! Man kan nemlig ikke begrænse forbruget uden at foretage en konkret handling. Det kan godt være, man beslutter sig for at købe grøntsager i sæson – men det er heller ikke konkret nok. For hvilke grøntsager er i sæson lige nu?

Det er ikke for at tage modet fra nogen, men blot for at minde om, vi er nødt til at hjælpe os selv på vej, når vi gerne vil leve mere klimabevidst.

Sådan kan du helt konkret skåne klimaet

Derfor tænkte jeg, at jeg ville lave dette indlæg og fortælle om de små tiltag vi har gjort derhjemme for at skåne klimaet. Dermed kan du måske blive inspireret – ligesom vi kan inspirere hinanden, hvis du i kommentarfeltet fortæller, hvordan DU sørger for at hjælpe den grønne omstilling på vej.

  • Vi giver køerne en smule fri og har skiftet mælken ud med havre- eller mandelmælk.
  • Vi bruger bambustandbørster.
  • Vi bruger bivokspapir til at pakke madvarer ind i, i stedet for plastikposer og stanniol.
  • Vi køber økologisk hver gang, vi kan.
  • Vi køber så vidt muligt dansk frugt og grønt – og hvis vi ikke kan det, vælger vi produkter fra Europa, så transportvejen ikke er så lang
  • Vi har skiftet til dansk vindmøllestrøm.
  • Vi køber tøj af god kvalitet, så det kan holde længe – og hvor det er muligt økologisk eller på anden måde forsvarligt produceret.
  • Vi har skåret ned på kødforbruget og når vi får kød bruger vi 98% af gangene kyllingekød, som har langt mindre CO2-udledning end for eksempel oksekød.
  • Vi bruger så vidt muligt det hele af råvaren. Broccolistaven river vi for eksempel helt konkret på et rivejern og bruger som fyld i gryderetter eller i brød – og skal vi ikke bruge det nu, fryser vi det ned til senere.
  • Vi har en ugentlig dag i ugen, hvor vi får buffet med rester fra ugens øvrige dage, så selv små rester af aftensmaden bliver spist op.

Hvad gør I derhjemme?