7 uundværlige ting til den nyfødte baby

Ting til den nyfødte baby

Hvis du er gravid for første gang, har du sikkert allerede gjort dig mange tanker om alt mellem himmel og jord. Du har måske også en alenlang liste over en masse udstyr du ønsker til din kommende tilværelse som forælder, eller også er du i tvivl om hvad du egentlig har brug for.

I denne artikel finder du således 7 af de mest uundværlige ting til din kommende rolle som nybagt forælder, samt gode råd til overvejelser før køb.

1. Barnevogn – og den må gerne være brugt

Barnevognen er for de fleste en meget stor investering, men det er ofte en af de første ting man køber som forælder. Den er nemlig svær at undvære. Din nyfødte baby sover næsten alle døgnets timer de første måneder, så hvis du stadig vil kunne komme lidt rundt har du brug for en god barnevogn. Den kan desuden bruges til en udendørs middagslur, så du kan klare støvsugningen og andre støjende gøremål uden at forstyrre barnets søvn.

Gode overvejelser før du køber barnevogn:

  • Skal den være ny eller brugt? De fleste bruger kun barnevognen i et par år, og derfor når den sjældent at blive slidt. Beklædningen kan for det meste tages af og vaskes, ligesom der kan købes ny madras til både liften og vognen. Køber du brugt kan du spare mange tusinde kroner.
  • Store eller små hjul? Med eller uden luft? Store hjul med luft er bedst til “offroad”, men til gengæld kan hjulene miste luft eller punktere spontant. Og så er den pludselig ikke så praktisk. Overvej derfor dine behov, og vælg gerne en model med hjul uden luft, hvis du alligevel primært triller ture på asfalt og andre jævne belægninger.
  • Stor eller lille model? De fleste vælger en stor model fordi de tænker langsigtet, men store barnevogne er også tunge at håndtere og kræver meget plads i både biler og busser. Af samme grund er de små barnevogne rigtig smarte, fordi de både er lette og kompakte. Og når barnet så kan sidde og gerne vil være vågen under jeres gåture, tager klapvognen alligevel over.

2. Kørepose – uundværlig til naturelskerne

Der er delte meninger om køreposer er smarte eller ej. Men skal dit barn sove til middag udendørs eller er du ofte ude på lange gåture, er køreposen et praktisk supplement til dynen.

Med en kørepose er det nemt og enkelt at “pakke” din baby ind, når i skal ud i det kølige danske vejr. Så slipper du for at bekymre dig om de små fødder bliver kolde, for dit barn kan ikke sparke sig fri af køreposen. Den kan nemlig lukkes til om både krop og hoved, og dermed kan du nyde lange gåture i både vinter- og sommer-halvåret uden at frygte for om dit barn kommer til at fryse.

Køreposer findes i mange forskellige modeller og kvaliteter, men fælles for dem alle er at de fungerer næsten som en sovepose. Dit barn omsvøbes og ligger trygt og godt, uden at komme til at fryse om hverken fødder eller hænder.

Den mest kendte kørepose er sandsynligvis Voksiposen, men der findes også andre modeller til lavere priser.

3. Puslebord – husk opbevaringsplads

Puslebordet er et af de vigtigste møbler i hjemmet. Her kommer du til at bruge rigtig meget tid, og derfor er det vigtigt at puslebordet er så nemt og praktisk at anvende som muligt. Det gør nemlig pusletiden let og overkommelig, så du og din baby får kvalitetstid under bleskiftet.

Du kan både få pusleborde med skuffer, skabe eller hylder, og det er vigtigt at du finder en model med god plads til alt fra bleer til nattøj og heldragter. De fleste foretrækker måske at have det stående på badeværelset, men er der ikke plads vælger de fleste at stille det på barnets værelse.

Der bør være god plads på puslebordet til eksempelvis hoved- og halefad, engangsklude, bleer, salver og andre plejeartikler, stofbleer og skiftetøj.

4. Blespand – så undgår du lugten

En blespand kan virke som penge ud ad vinduet, men den kan faktisk være ganske praktisk. Især hvis du bor i lejlighed, og der er langt til affaldscontaineren.

Blespanden har nemlig en lukkemekanisme, som gør det muligt at lægge én ble i spanden ad gangen i et lille separat rum, hvorefter du lukker låget og bleen dumper ned i selve beholderen. Så undgår du at den slemme lugt fra brugte bleer spreder sig i hele hytten. Når den er fuld, tages posen nemt ud og smides i affaldscontaineren. Du kan selvfølgelig også bare smide bleerne ud i din skraldespand i køkkenet eller smide hver enkelt ble i en skraldepose for sig, men så bliver det svært at undgå lugten og udgifterne til skraldeposer vil hurtigt blive høj.

Vær opmærksom på at du flere steder kan få en gratis blespand som nybagt forælder, og at ekstra poser ofte kan købes billigt på nettet.

5. Babyalarm – så kan du altid høre dit barn

En babyalarm er et rigtig godt redskab til alle nybagte forældre. Den gør det muligt altid at høre når barnet vågner, også selvom du måske ikke lige er i samme rum. Babyalarmen er også nyttig når du er til fødselsdage og andre sammenkomster, for så kan barnet lægges til at sove i et tilstødende rum mens i kan nyde det sociale samvær uden bekymring for om i nu hører hvis barnet vågner.

Når du skal vælge babyalarm, er det vigtigt at overveje hvilke funktioner du har brug for. Der findes både helt trådløse modeller eller modeller med ledning, hvor førstnævnte selvfølgelig er dyrere. Du kan også få modeller med genopladeligt batteri og ladestationer, så de altid er ladet op og klar til brug.

Andre ekstrafunktioner tæller blandt andet videokamera, indbygget natlys, vuggeviser, talk-back funktion, lyseffekter og meget mere.

Du kan hos Reviuu.dk finde en oversigt over de bedste babyalarmer lige nu.

6. Badestol til badekarret – begge hænder fri

Det lyder måske overflødigt, men en badestol kan gøre badestunden meget lettere og hyggeligere. Den koster tilmed kun ganske lidt, og er derfor ikke nogen dyr anskaffelse.

Badestolen sættes blot i badekarret, og giver støtte til din baby så hovedet holdes over vandoverfladen. Dermed har du begge hænder fri til at vaske og hygge om din baby, så det bliver til en god og hyggelig oplevelse for jer begge.

7. Brystpumpe – så får du lidt mere frihed

Det kan føles som et meget stort indhug i dit liv, når du bliver mor på fuld tid. De fleste er selvfølgelig mentalt forberedte på dette, men det kan være både fysisk og psykisk udmattende at vænne sig til både amning og dagligdagens mange nye gøremål. Derfor kan det være rart at have mulighed for at lade andre tage over indimellem, så du kan lade batterierne op.

Med en brystpumpe får du som ammende mor mulighed for at koble af for en stund, uden at bekymre dig om dit barn får mad nok. Brystpumpen gør det nemlig muligt at pumpe modermælk ud og gemme den, så du kan nyde en lille smule frihed mens far, bedsteforældrene eller en god veninde/ven tager over for en stund.

Der kan også være flere andre årsager til at en brystpumpe bliver nødvendig, og hos Falck finder du en beskrivelse samt vejledning til brugen af en brystpumpe.