Vitaminpiller til børn uden sødestoffer

Vitaminpiller til børn uden sødestoffer

Det er lidt en religion om man er til sødestoffer eller sukker.

Hvis du er til vitaminpiller til børn uden sødestoffer kan du her få et overblik over de forskellige produkter  – som i stedet for uigennemskuelige indholdsfortegnelser med navne, der brækker tungen, i stedet indeholder… SUKKER!

Udvalget er dog sparsomt, hvilket kunne tyde på de fleste forældre foretrækker sødestoffer frem for sukker. Men hvis du er havnet her, er du og jeg i samme båd – så du er ikke så alene, som du måske føler dig.

Vitaminpiller til børn uden sødestoffer

Når du køber vitaminpiller til børn uden sødestoffer skal du være opmærksom på, hvor høj den daglige dosis er. Nogle vitaminpiller har den samlede dagsdosis i én tablet, andre kræver du tager flere for at nå den anbefalde daglige tilførsel, også kaldet ADT (eller RFI for referenceindtag).

Husk også at afstemme indholdet med barnets øvrige kosttilskud. Hvis dine børn ikke drikker mælk og derfor får et kalktilskud, skal du være opmærksom på, at mange kalktabletter indeholder den daglige dosis af D-vitamin – og det samme gør multivitaminerne! Barnet får derfor for meget, hvis du giver begge dele.

Løsningen kan være at skifte til en kalktablet UDEN D-vitamin. Dem finder du et link til længere nede i artiklen.

Kids Zoo

Vitaminpiller til børn uden sødestofferFavoritten hjemme hos os er de bløde vingummi-vitaminpiller fra Kids Zoo. De smager i øvrigt dejligt og har slet ikke den der underlige bismag, som nogle vitaminpiller til børn har. Fordi der er tale om vitaminpiller uden sødestoffer må de i øvrigt bruges til børn fra 1 år. Normalt er aldersgrænsen 3 år, når der er kunstige sødestoffer i pillerne.

Der findes to slags: En almindelig og en vegatabilsk, hvor der ikke er brugt gelatine. Smagen er ens, men den vegetabilske er dyrere. Af 2 årsager: For det første er prisen højere og for det andet skal barnet have 2-4 tabletter dagligt afhængig af alder.

Den almindelige er nemmere at have med at gøre. Et glas koster 99 kroner og barnet skal have én tablet dagligt. Der er 60 vitaminpiller i et glas, så det rækker altså langt.

Det er den almindelige Kids Zoo uden sødestoffer, der er vist på billedet. Du kan finde den her

Solaray Spektro Kids

Vitaminpiller til børn uden sødestof fra SolarayFørst vil jeg lige slå fast: Der ér kunstige sødestoffer i disse vitaminpiller til børn. Men: De er OK alligevel og nu skal jeg forklare hvorfor.

Solaray vitaminpiller til børn indeholder nemlig 3 ingredienser, der søder tabletterne:

Druesukker (som er det samme som sukker, men blot har en anden formel der gør det nemmere for kroppen at omsætte til energi)

Fruktose (som er frugtsukker og lige så naturligt som eksempelvis rørsukker)

Xylitol (som er et kunstigt sødestof, men udvundet af planter og derfor ikke labaratoriefremstillet som f.eks. aspartam)

Mængden af xylitol er derfor meget lille og i princippet af naturlig oprindelse – så hvis dine børn ikke kan lide Kids Zoo eller du hellere vil købe Solaray, er disse et (i mine øjne) rimeligt alternativ. De kan købes her

 

Kalktabletter til børn uden D-vitamin

Nu bliver det kringlet – men min yngste søn tåler ikke mælk. Derfor får han et dagligt tilskud af kalktabletter. De må dog ikke indeholde D-vitamin, da han ellers ikke kan få sin vitaminpille uden at dagsdosis overskrides.

Jeg har desværre ikke fundet nogen kalktabletter uden sødestoffer, som heller ikke indeholder D-vitamin. Det er jeg træt af, men måske dukker der en dag nogen op.

Du kan derfor vælge mellem 2 løsninger.

Apovit

Kalktabletter uden D-vitamin til børnApovit er apotekets eget mærke. De har en tyggetablet med appelsinsmag, der ikke indeholder D-vitamin. Til gengæld indeholder den sorbitol.

Fordi de indeholder sødestoffer, må de først benyttes fra barnet er 3 år. Ellers skal man lige aftale det med lægen først. Det har vi gjort.

Til gengæld indeholder hverken gluten, gelatine eller laktose til dem, der har brug for dette.

Du finder dem her

 

Børne Mineral

Kalktabletter til børn uden sødestofferHvis du gerne vil undgå kunstige sødestoffer i kalktabletterne og ikke har brug for kalkpiller uden D-vitamin er Børne Mineral helt perfekt.

De fås enten med appelsinsmag eller skovbærsmag.

Mine børn kunne ikke lide den ene variant, så mit råd er at nøjes med at købe en enkelt dåse af hver og så prøve jer frem. I kan også være heldige, at der er smagsprøver på apoteket. Hvis man spørger ad, kan de godt være søde at tilbyde netop dét.

Dem finder du her

 

Vitaminpiller uden sødestoffer og med sukker – eller omvendt?

Personligt er jeg af den holdning, at jeg ved hvad sukker er. Sødestoffer er derimod mere komplekst og man kender ikke til langtidsvirkningerne, fordi sødestoffer i forvejen er relativt nyt ernæringsmæssigt. Der er desuden også forskel på de forskellige typer. De fleste er vist klar over, at aspartam er meget omdiskuteret mens xylitol (også kaldet birkesød) og stevia er sødestoffer af naturlig oprindelse, som påvirker blodsukkeret minimalt i forhold til sukker.

Sådan fremægges det i hvert fald ofte, men om det er korrekt er svært for en almindelig mor som jeg at gennemskue. Er aspartam farligt? Er xylitol? Og hvad med Stevia?

Under alle omstændigheder bryder jeg mig ikke om at fylde unødig kemi i mine børn – og slet ikke på daglig basis. Derfor sværger jeg til vitaminpiller uden sødestoffer og vælger i stedet dem med sukker. Det er jo trods alt begrænset hvor stor en sukkermængde, der ryger indenbords med en enkelt lille tablet. Og konsekvenserne af en smule sukker, kan jeg nemmere overskue end risikoen for allergi, fedme, sukkersyge og hvad kunstige sødestoffer ellers får skyld for.

Det kan dog være lidt af et journalistisk gravearbejde at finde frem til vitaminpiller til børn uden sødestoffer – men da jeg alligevel har gjort det for at shoppe dem selv, kan jeg lige så godt dele min viden med jer andre.