Vægttab, træning og motion

Jeg har ikke altid set ud, som jeg gør i dag. Jeg har tidligere været ekstremt overvægtig – faktisk i mere end 15 år.

Efter jeg fødte mit tredje barn stod vægten på sit højeste, men overskuddet var på sit laveste. Sidstnævnte noget der ikke ligefrem fordrer en sund livsstil og slet ikke en ændring af denne.

Der skulle derfor gå 2 år fra fødslen til jeg endelig fandt motivationen og overskuddet til at gøre noget ved problemet. Et problem som i øvrigt både var kosmetisk og funktionelt – jeg så nemlig både frygtelig ud og havde det fysisk dårligt med ondt i kroppen og svært ved at bevæge mig uden anstrengelse.

1. januar 2018 blev vendepunktet

VægttabJeg ville ønske, jeg vidste, hvorfor motivationen pludselig kom. Sandheden er dog, at jeg ikke har den fjerneste idé om, hvad der har været forskellen på den beslutning jeg tog den 1. januar 2018 og den beslutning jeg havde taget hver evig eneste mandag de sidste 15 år og påbegyndt en ny “kur”. Andet end at det endelig lykkedes.

I dag – halvandet år senere – er jeg nemlig 58 kilo lettere. Uden mirakelkure, operationer eller underlige kosttilskud, men med kostændring, motion og træning.

Når man gerne vil tabe sig, handler det nemlig om at forbruge flere kalorier end man indtager – eller indtage færre kalorier end man forbrænder. Med andre ord: Man skal være i et kalorieunderskud. Det er en fysisk lov på højde med tyngdekraften og man kan ikke tabe sig uden at være i kalorieunderskud.

Heldigvis bruger kroppen rigtig mange kalorier blot på at holde sig selv i live – faktisk omkring 1200 kalorier. Alene på at du trækker vejret, at dit hjerte slår og at dine tarme fordøjer din mad.

Tips til at komme igang med kostændring

Når man skal tabe sig, er kosten det vigtigste parameter. Man kan nemlig lettere spise mindre, end man kan forbrænde mere. For eksempel indeholder en Big Mac fra McDonalds 500 kalorier – og for at forbrænde samme antal kalorier, skal man som tommelfingerregel gå 5 kilometer, hvis man vejer 100 kilo.

Den nemmeste og mindst tidskrævende metode til at skære 500 kalorier væk fra kosten er derfor at lade være med at spise Big Mac’en. Det tager 30 sekunder at lade være – men en time at gennemføre gåturen.

Du skal naturligvis have mad – men i stedet for burgeren kunne det være, der fandtes et alternativ som også smagte godt, men måske indeholdt færre kalorier? For eksempel et stykke ristet rugbrød med æg og rejer som korrekt komponeret kun indeholder halvdelen. Dermed har du sparet dig selv for 250 kalorier – og en gåtur på 30 minutter.

Track dit indtag

For at ændre din kost, er du nødt til at have overblik over, hvordan den ser ud nu. Start derfor med at skrive alt ned, du spiser i løbet af en uge. Og hermed menes alt! Også den stribe mayonnaise du lægger på makrelmaden og det sukkerfri halsbolsche, du sutter på i bilen. Selvom der kun er få kalorier i hver af disse ting, tæller det hele nemlig med.

Når du har et overblik over, hvad du spiser, vil du også nemt kunne se, hvilket af dette du reelt set kan undvære – og skære væk. Jeg brugte en app, der hedder MyFitnessPal og vejede al min mad og indtastede hvad jeg spiste. Det gav mig ikke kun syn for, hvad jeg spiste – men gav mig også uvurderlig viden omkring fødevarer, som jeg kan læne mig op ad i dag.

Vælg protein fremfor kulhydrat

Protein mætter længere tid end kulhydrat og kræver mere energi for kroppen at nedbryde. Når du har muligheden, så vælg derfor proteinen.

Her får du nemlig mere mæthed for det samme antal kalorier. Et eksempel kunne være at nøjes med et stykke rugbrød til frokost i stedet for to – og i stedet snuppe et ekstra æg, en ekstra håndfuld rejer eller mere kødpålæg.

Du behøver ikke nægte dig selv noget

Der er ikke noget, der er forbudt. Du kan derfor sagtens spise kage og slik – men kalorierne du bruger herpå, skal naturligvis skæres et andet sted. Jeg har selv spist kage eller slik på daglig basis gennem hele mit vægttab. Det har der været plads til, fordi jeg har valgt der skulle være det.

For eksempel ved at spise en enkelt frikadelle i stedet for to. Skal jeg ud at spise til frokost, springer jeg morgenmaden over – og skal jeg ud at spise om aftenen, spiser jeg en let frokost.

Strategierne er vigtige, fordi det er fremadrettet er dem, man skal læne sig op ad, når vægten efterfølgende skal holdes.

Tips til at komme igang med træning og motion

Motion og træningMotion og træning er ikke nødvendigt for at tabe sig, men de kalorier man forbrænder ved at bevæge sig kan være en god støtte, når der skal skæres i det samlede kalorieindtag.

Jo mere du bevæger dig, jo mere kan du nemlig spise. Dermed kan du skabe mere luft i kaloriebudgettet med motion og træning og rent faktisk få en følelse af, at du slet ikke behøver spise mindre!

Er du ikke vant til at træne, kan det dog virke svært at komme i gang. Ikke mindst fordi det kan være hårdt i starten.

Her er det vigtigt at huske, at kroppen ikke skelner mellem motion og træning og almindelig bevægelse. Den er med andre ord ligeglad med, om du har forbrændt dine kalorier i fitnesscenteret eller ved at cykle til arbejde.

Derfor:

  • En gåtur er også motion.
  • At cykle ned at handle er også motion.
  • Rengøring er også motion.
  • Leg med børnene er også motion.
  • At stå op og arbejde er også motion.

Efterhånden som du kommer i bedre form, kan du så begynde at udbygge din motion til at være reel træning. Hvis du har lyst. Den motion man har lyst til og får lavet er nemlig langt bedre end den, man ikke får lavet, fordi man ikke bryder sig om det.

I dag træner jeg to gange om ugen og forsøger derudover at gå en tur på en halv times tid dagligt. Men når jeg det ikke, er det OK. Når først man har styr på sin kost og samtidig får sig rørt nogenlunde regelmæssigt, behøver man nemlig ikke tænke så meget over vægten.

Den holder sig relativt stabil af sig selv. Og der kan du også nå til med tålmodighed og vedholdenhed.