Har du problemer med at falde i søvn om aftenen? Vores søvn er noget af det vigtigste, vi har, og derfor er det også vigtigt, at man giver sig selv de mest optimale omstændigheder, når det kommer til at sove. Hvis du oplever meget afbrudt søvn, eller at du ligger længe vågen om aftenen, efter du er gået i seng, kan det have indflydelse på din hverdag, som måske føles mere tung at komme igennem.
Du har formentlig prøvet forskellige ting, men har du nogensinde overvejet at prøve en god tyngdedyne af? Tyngedyner er tidligere brugt primært til børn med ADHD eller autisme, men i dag er de blevet udbredt til en væsentligt bredere målgruppe – der er rigtig mange, der har gavn af en tyngdedyne, som kan give den komfort og ro, man har brug for til at kunne falde i søvn.
Hvordan fungerer en tyngdedyne?
Konceptet med en tyngdedyne er relativt simpelt. Dynerne er vægtede og vejer forskelligt. Hvis du går efter en dyne, der vejer 8-15 % af din kropsvægt, vil du typisk være godt dækket ind. Kender du en, der allerede har en tyngdedyne, kan det dog selvfølgelig være en rigtig god idé lige at høre om muligheden for at afprøve den for at se, om det føles rigtigt – det kan nemlig betyde meget i det lange løb.
Idet dynen er tung, vil det også føles, som om du ligger i en konstant omfavnelse. Det bliver sværere at bevæge sig, og det er med til at facilitere, at hjernen og dermed din krop bedre kan slappe af. Ved at du kommer helt ned i gear, er chancen for, at du falder i søvn også meget større. Det kan betyde forskellen på, om du ligger og roterer om aftenen, eller om du faktisk får hvilet det, du har behov for.
Er en tyngdedyne varm?
Mange har måske den opfattelse, at en tyngdedyne automatisk er meget varm. Det er da også nærliggende at tænke, da vinterdyner typisk vejer noget mere end sommerdyner. I en tyngdedyne er der dog ikke tale om dun – og derfor kan du faktisk opleve det modsatte, altså at du ikke kan holde dig ordentligt varm under en tyngdedyne. En løsning er her, at du har en almindelig dyne og en tyngdedyne til at ligge i lag, så du udnytter tyngden fra den ene og varmen fra den anden – så burde du være godt dækket ind.
Mange tyngdedyner er dog også polstrede i en grad, så de i praksis svarer nogenlunde til en almindelig helårsdyne, hvad angår deres varmende egenskaber.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en tyngdedyne er det rette for dig, er der kun en ting at sige – få det prøvet af. Man kan læse en masse om det, men i sidste ende er det op til personlig præference at finde ud af, om det er noget, man bryder sig om. Derfor er der da også flere, der tilbyder tilfredshedsgaranti i for eksempel en måned, så du har tid til at vænne dig til det, før du beslutter dig.
Til mange mennesker
Tyngdedyner fungerer som nævnt godt til både børn og voksne – så længe man sørger for at finde den rette vægt. I dag er der mange mennesker, der døjer med stress eller angst, men rigtig mange har også i de tilfælde beskrevet, at en tyngdedyne har været vejen frem her.
En kugledyne kan føles næsten som en varm og tung omfavnelse, man kommer til at ligge i, og det er helt automatisk med til at skabe noget tryghed, man måske savner. I tilfælde af angst har det vist sig at være noget af det, der kan være med til at berolige sindet, så man føler sig godt tilpas om aftenen.