Er du tandlægeskræk?

Tandlægeskræk

Det er jeg. Eller måske skulle jeg rettere sige: Jeg var engang.

Jeg nyder stadig ikke at skulle til tandlægen, og i timerne op til kan jeg godt have en lille smule svedige håndflader og snurren i kroppen. Men det er ingenting, i forhold til inden jeg fik mig en ny tandlæge.

En tandlægeskræk der eskalerede

Jeg har, siden jeg var barn, været nervøs når jeg skulle til tandlægen. Jeg kan ikke rigtig sætte fingeren på hvorfor. Måske er der sket noget ubehageligt i de tidlige år eller også har jeg bare fra starten ikke følt mig tryg i tandlægestolen. Min tandlæge sige, at tandlægeskræk for mange grundlægges i barneårene – og særligt i min generation, som måske ikke var så heldige at have en specialiseret børnetandpleje, som børnene i dag har glæde af.

En uro i maven, allerede aftenen inden, og gennem hele tandlægebesøget var ganske normalt. Jeg kunne dog tøjle det, fordi min tandlæge var klar over, at jeg ikke brød mig om at være der og derfor formåede at gøre besøgene nogenlunde trygge.

For nogle år siden eskalerede min tandlægeskræk dog. Min tandlæge gik på pension og solgte sin klinik til en tandlægekæde.

Mit første besøg hos den nye ejer var frygteligt. Måske var det omstændighederne: Det var mandag morgen og jeg havde ligget med en frygtelig tandpine siden fredag aften. En tandpine der var så slem, at lægevagten tilbød mig et skud morfin søndag middag. Jeg måtte derfor til akut tandlæge så snart weekenden var slut.

Jeg var derfor meget smerteplaget, da jeg kom til tandlægen, som konstaterede, at jeg skulle have en akut rodbehandling. Betændelse i hele kæbeknoglen medførte dog, at jeg ikke kunne bedøves tilstrækkeligt og jeg har aldrig oplevet noget så smertefuldt. Jeg græd og var et nervevrag – men blev mødt med irritation og foragt fra tandlægen.

For at gøre ondt værre, fjernede det ikke mine smerter og 4 dage senere måtte jeg forbi til en tandudtrækning – stadig uden at være bedøvet tilstrækkeligt på grund af betændelsen.

Så skiftede jeg tandlæge.

En ny tandlæge med fokus på tandlægeskræk

Efter den oplevelse var jeg så tandlægeskræk som aldrig før og i så slem en grad, at tårene pressede sig på blot nogen nævnte ordet. Jeg søgte derfor efter en ny tandlæge i Vejen Kommune som havde kompetencer i behandling af patienter med tandlægeskræk – og fandt Tandlægerne i Jels.

Det har jeg ikke fortrudt en eneste gang.

Tandlægerne i Jels har nemlig fokus på tandlægeskræk og endda været med til at stifte Tandlægeskrækforeningen. Det betyder, at man bliver mødt med forståelse, omsorg og tålmodighed – og det har faktisk fået min tidligere tandlægeskræk til stort set at forsvinde.

Fra at sidde og græde allerede i bilen på vej til klinikken, i selve venteværelset og under hele behandlingen i tandlægestolen kan jeg nu få en rodbehandling uden anden end en let spænding i kroppen, som forsvinder så snart jeg ligger i stolen og er blevet bedøvet.

Alene ved at blive forstået og mødt hvor jeg er – og ved at få positive oplevelser fra min tandlæge, som har trængt de trælse i baggrunden.

Gør dit tandlægebesøg positivt

Hvis du sidder med tandlægeskræk spekulerer du måske over, hvad i alverden, der kan gøre et tandlægebesøg positivt og give dig et godt smil.

For mit vedkommende er det:

  1. At tandlægen tager sig god tid og giver mig tid til at synke – og skal der bores, foregår det få sekunder ad gangen med små pauser.
  2. At tandlægen er opmærksom på mig og med det samme opdager, hvis der stadig er lidt følelse i en bedøvet tand under behandlingen. Og er der det, får jeg mere bedøvelse.
  3. At tandlægen og klinikassistenten taler sammen om alt andet end behandlingen, så der er en afslappet og munter stemning.
  4. At tandlægen har humor, så stemningen allerede fra jeg træder ind ad døren er afvæbnende og behagelig.

Folk er selvfølgelig forskellige, og hvad der virker for mig, fungerer måske ikke for dig. Men det er netop, hvad der er så fantastisk ved min tandlæge: Vi gør det på min måde, fordi vi har talt om, at jeg har brug for at blive behandlet på netop dén facon.

Måske kan du bedst lide, at der er stille – eller måske vil du gerne høre musik? Det kan også være, du ikke ved hvad der virker for dig, men skal prøve dig lidt frem til, hvad der kan gøre dine tandlægebesøg knapt så ubehagelige, så du med tiden lærer din hjerne, at det hverken er farligt eller ubehageligt at sidde i tandlægestolen.

Det har naturligvis taget tid for mig at blive min tandlægeskræk kvit og de første mange besøg rendte der også tårer ned ad kinderne på mig, bare jeg satte mig i stolen.

Men så tørrede klinikassistenten dem bare af med en serviet og nussede mig på armen gennem hele behandlingen. For det er sådan det er hos min tandlæge.

Min tandlæge kan også blive din

Min tandlæges måde at være på tiltrækker patienter fra hele landet og selvom du måske bor et stykke fra mig, kan du sagtens besøge min tandlæge. I forvejen har klinikken patienter fra store dele af landet og fordi de kun ligger et kvarters kørsel fra E45 ved Kolding, er det også nemt at komme frem.

Udover at have fokus på tandlægeskræk har de garanti for akut tid samme dag, hvis man ringer inden klokken 11 – og så har de åbent om lørdagen hver anden weekend. De kan også give et godt tandlæge tilbud, så det ikke behøver være vanvittigt dyrt hver gang.

Derfor kan man også komme til akut tandlæge i weekenden, hvilket er ret unikt.

Læs mere på Jels-tand.dk