Tag til tandlæge i tide

Tandlæge

Der er to ting, man kan være helt sikker på her i livet: Babyen vågner, når mor skal til at spise – og store tandbehandlinger timer sig selv, så de falder i december, som i forvejen er en dyr måned.

I hvert fald føler jeg det temmelig typisk, at jeg netop nu står overfor en akut rodbehandling af en hjørnetand. Ikke ligefrem noget, der stod højest på min ønskeliste til jul! Min tand er øm og jeg må lade både brændte mandler og pebernødderne stå, fordi det gør ondt at knase dem.

Heldigvis har jeg en skøn tandlæge, som er rigtig dygtig til at gøre oplevelsen knapt så ubehagelig, så jeg i det mindste kun behøver være trist over ekstraudgiften. Og hvis vi skal tage den positive julehat på, så er det altid billigere at få ordnet tænderne i tide, end når det pludselig er akut. Trods alt.

Tag et smut til tandlæge

Jeg er ellers god til at overholde mine tandeftersyn og bliver automatisk indkaldt af min tandlæge, når det er tid. Egentlig er mine tænders sundhedstilstand sådan, at jeg kan nøjes med et besøg om året. Jeg har det dog bedst med at tage eventuelle problemer i opløbet (så jeg oftest ikke står i en akut situation som nu!) og derfor er jeg afsted hver 8. måned.

Det har jeg det godt med. Ikke bare fordi det løbende holder styr på, om der er huller, men også giver tandlægen god mulighed for at følge med i, om der er sker negativ udvikling i enten begyndende huller eller andre tandskader.

Det kan varmt anbefales. Et ekstra eftersyn til få hundrede kroner er altid billigere end en akut tandbehandling til flere tusinde.

Særlig opmærksomhed på paradentose

Er du -ligesom jeg – stille og roligt på vej mod de 4o så vær opmærksom på paradentose især, da det kan være en lidelse der kommer snigende med alderen. Man kan sjældent se, at man har begyndende paradentose, og det er vigtigt at få behandlet. Man risikerer nemlig at tænderne en for en falder ud!

Paradentose starter som regel med en ubehandlet tandkødsbetændelse, som de fleste af os på et tidspunkt har prøvet at have. Med tiden angriber bakterierne fra betændelsen kæbeknoglen og begynder at nedbryde knoglen. Dermed har tænderne ikke længere noget at sidde fast i – og så bliver de løse.

Tegn på paradentose kan være:

  • Dårlig ånde der kan lugte af råddenskab
  • En konstant grim smag i munden
  • Tandkød der er hævet og bløder
  • Tænder der føles løse

Kender du nogle af disse? Så er der særlig god grund til at tage afsted til tandlægen. Også selvom det er december.