Smarte strygemærker til tøjet

Strygemærker

Det er ikke super fikst med huller på tøjet. I hvert fald ikke, medmindre det er en del af det oprindelige design.

Faktisk synes jeg selv, at huller på børnetøjet vidner om, at jeg har glemt at kigge ordentligt på mine børn, inden de gik ud ad døren i morges. For mig er det nemlig vigtigt, at mine børn altid er pænt påklædt.

Jeg tror det stammer fra dengang jeg var alene med de to store og måske følte, jeg skulle bevise noget overfor andre?

Nå, men særligt børnehavealderen og opefter betyder huller på især buksebenene. Ja, faktisk kommer min næsten 10-årige datter stadig hjem med ødelagte bukser.

Her er strygemærker min redning!

Nemme reparationer med strygemærker

Jeg kan nemlig ikke sy. Som i overhovedet ikke. Jeg bestod eksempelvis aldrig mit symaskinekørekort i 4. klasse…

Jeg kan dog til nød stoppe et mindre hul rent kosmetisk i mine egne trøjer. Jeg kan også ri et mærke på en FDF-skjorte –  men et par huller på knæene i et par cowboybukser der skal holde til noget, er helt udenfor mine kompetencer.

Men, men, men: Strygemærker does the trick!

Og særligt ved familiens yngste er strygelapper endda et hit. De er nemlig rimelig smarte og man kan få mange seje slags.

 

 

Sådan bruger du dine strygelapper

Traktor strygemærkeDet er ret nemt at bruge strygemærker på børnenes tøj – og som navnet antyder skal de fleste strygelapper blot stryges på. Det eneste du har brug for er derfor et strygejern. Jeg har et sammenklappeligt, billigt rejsestrygejern. Jeg stryger nemlig kun i 3 situationer:

 • Til juleaften når juledugen skal ligge pænt på bordet.
 • Når børnene har lavet perleplader.
 • Når jeg reparerer tøj med strygemærker.

(There I said it!)

Har du ikke noget strygejern, behøver du dog ikke fortvivle. Der findes nemlig også selvklæbende lapper til tøjet. Så skal du faktisk bare klistre dem på hullerne. Denne type lapper fås kun i ensfarvede, firkantede stykker – men du kan klippe dem til i den form, du har brug for.

 

Insekt strygemærkerDe mest holdbare er dog de deciderede strygemærker og når der er tale om børn, skal tingene jo kunne holde til noget.

 • Find et strygemærke der passer i størrelsen til hullet. Du kan finde masser af strygemærker her – og der står hvad de enkelte mærker måler.
 • Stryg først på selve det område, der skal lappes. Det sikrer, at overfladen er jævn og så klæber dine strygemærker bedre.
 • Placér dit strygemærke der, hvor du gerne vil have det til at sidde. Hvis der sidder rester af det klisterede filt (som sørger for at klæber dine strygemærker fast) i kanterne så klip det forsigtigt af. Så bliver resultatet pænest.
 • Indtil strygejernet så det passer til, hvad dit tøj kan tåle. Et par denimbukser tåler højere temperaturer end nylon, som nemt smelter. Start derfor gerne ud med den lavest mulige temperatur og se, om det er nok. Får det ikke dine strygemærker til at klæbe, så skru op.
 • Læg et viskestykke over dit strygemærke og varm forsigtigt strygelappen op. Pas på med at gnubbe på mærket, fordi du derved risikerer det flytter sig.
 • Stryg i mindst 30 sekunder. Dine strygemærker har brug for jævn, konstant varme over hele fladen for at klæbe korrekt fast. Er det et stort mærke, så skal du bruge lidt længere tid.

Vend herefter dit tøj på vrangen og stryg også fra bagsiden.

Vigtigt at huske, når du har tøj med strygemærker derhjemme

 • Strygemærker tåler ikke vask ved mere end 40 grader – for så falder de af. Du kan i de fleste tilfælde sagtens genmontere dem, men mængden af klister svinder ind fra gang til gang. Til sidst skal du måske igang med at sy (åh gru!)
 • Strygemærker kan ikke komme i tørretumbleren, for så falder de også af.
 • Vask altid tøjet med vrangen udad – så slider maskinen ikke på selve dine strygemærker og så holder de længere.

Brug strygemærker på flere måder

Strygemærker til skoStrygemærker kan bruges på mange måde og du kan nemt skabe dine helt egne og unikke kreationer til børnenes tøjskab med de mange forskellige strygelapper der findes på markedet.

Strygelapper skaber jeres egen stil

Min datter synes det er hipt med masser af strygemærker på især jeans. Det er også ret trendy for tiden, hvis man kigger på det øvrige modebillede. Ved at vi selv vælger hvilke strygelapper, der skal bruges (og hvor de skal sidde) får hun sin helt egen stil.

Strygemærker er i øvrigt ikke kun til tøj. Vi bruger dem også på lærredssko, tasker og puder. Det er faktisk kun din fantasi, der sætter grænserne.

Opfyld drømme med strygemærker

Da min ældste søn var lille ønskede han sig en sort trøje med Lynet McQueen i julegave – og jeg kunne IKKE finde nogen. Det var liiige da filmen Cars var kommet frem (ja, så gammel er han ved at være…) og markedet for bluser med karakterer fra filmen var ikke så stort endnu. Jeg endte derfor med at købe en sort trøje i HM og montere strygemærker med Lynet McQueen på den. Behøver jeg nævne, jeg var en ret populær mor den jul?

Forlæng tøjets liv

Et par billige jeans med hul på knæet kan få nyt liv i både skiftetøjskassen og den faste garderobe med strygemærker. Det er især knæene, der går hul på og her kan det se både fint og en smule kækt ud med lapper.

Er du ikke til det farvestrålende skal du i øvrigt ikke fortvivle. Der findes strygelapper til enhver stil