Er du opmærksom på risikoen for soleksem?

Soleksem

Nu står sommeren for døren, og der er ikke noget bedre end at hygge sig udenfor med hele familien og tilbringe mange gode timer i det gode vejr.

Men det er altid vigtigt at være opmærksom på, at solens stråler kan være skadelige for vores hud – og det gælder i særdeleshed også familiens mindste medlemmer, der ikke i samme grad som de voksne kan sige fra over for solen.

Jo lysere hud, du er ejer af, des større risiko er der for at udvikle en masse uheldige følgevirkninger af at have tilbragt for meget tid i solen. Det gælder bl.a. solskoldning og soleksem.

Derudover er solens UV-stråler også med til dels at ælde huden, men desværre er det også bevist, at for meget soleksponering hænger sammen med at udvikle hudkræft. Så det er meget vigtigt at have respekt for solen.

Hvad er soleksem?

Soleksem bliver udviklet, hvis du bruger for meget tid i solen. Det er ofte set hos børn også, så vær altid opmærksom på, om dit barn udvikler symptomer på soleksem.

Du kan kende soleksem på, at huden bliver røg og nopret. Det ligner en slags små bumser, der vokser frem overalt på den lille krop.

Det er ubehageligt for alle at få soleksem, men du vil kunne kende det hos dit barn på, at dit barn begynder at klø sig på kroppen. Soleksemen er nemlig enormt irriterende og klør på huden.

Men soleksem er ikke decideret farligt – det er bare meget irriterende at have for dit barn. Du kan se det som en slags allergisk reaktion på de UV-stråler, solen udsender.

Hvordan undgår man soleksem?

Det er altid en god idé at tage nogle forholdsregler, inden man bevæger sig ud i solen. Du skal altid have respekt for solen og den styrke.

For at forebygge at enten du selv eller dit barn får soleksem, så er der nogle helt specifikke ting, du kan gøre.

Først og fremmest er det en god idé altid at bruge en solcreme med høj solfaktor – gerne faktor 50. Sørg for at læse anvisningen på cremen grundigt, så du bruger rigeligt af den, og så du er sikker på, hvor ofte den skal smøres på. Mange solcremer vil kun holde i ca. 2 timer, så hvis du er ude i solen i længere tid, skal du huske at få et ekstra lag på.

Derudover er det en god idé at tildække huden med noget langt tøj. Hvis du har et barn, der godt kan lide at løbe meget rundt i solen, kan det være en god idé at give det langærmet tøj på i noget luftigt stof, så det ikke bliver alt for varmt. Ligeledes er en solhat altid en god idé at give dit barn på, da sol direkte på hovedet kan være skadeligt.

Undgå også gerne at opholde dig i solen, når den er allerhøjest på himmelen – det vil altså sige midt på dagen. Solens stråler er mindre skarpe om morgenen og om aftenen, men du bør stadig altid have solcreme på.

Hvis du eller dit barn får soleksem, bør du holde huden fugtig og afkølet med en behagelig creme.