Det er heldigvis de færreste, der har brug for en sædtest. Men når man har besluttet sig for at gøre 2 til 3, og tiden går uden der sker noget, bliver det hos mange en nærliggende tanke, om der er noget “galt”.
Mange mænd har dårlig sædkvalitet og netop dette er også den primære årsag til, at mange par hvert år kommer i fertilitetsbehandling. At få lavet en sædtest er derfor første skridt for mange.
I kan dog selv tjekke sædkvaliteteten derhjemme med en sædtest til hjemmebrug.
Sædtest til hjemmebrug
Der findes to forskellige typer sædtest, I kan bruge derhjemme.
Den ene er en såkaldt screening-test som kigger på, om koncentrationen af levende sædceller er indenfor normalniveauet. Er niveauet normalt, er testen positiv. Er koncentrationen for lav, bliver testen negativ.
Den anden type tæller antallet af levende sædceller i sæden og kan derfor give et mere konkret svar på, hvor god sædkvaliteten er.
Begge typer har en nøjagtighed på omkring 91 % i forhold til en sædtest udført på et laboratorium og kan derfor give en god indikation på, om alt er normalt.
Er en sædtest en god idé?
Meningerne om sædtest til hjemmebrug er delte. Nogle brugere synes det er dejligt at få vished, fordi man kan speede processen med behandling op, hvis resultatet er dårligt. Blandt kritikerne finder man derimod fertilitetslægerne, som mener testene er upræcise.
Fordele ved en sædtest til hjemmebrug
- Hvis testen er positiv, og sædkvaliteten fin, giver det en god ro i forhold til troen på at projekt baby nok skal lykkes. Alene det at få bekymringer ryddet af vejen kan måske endda have en positiv effekt på frugtbarheden.
- Hvis testen er negativ, og din sædkvalitet dårlig, kan I tage resultatet med til lægen og på den måde måske skære noget ventetid af og komme videre i behandlingssystemet hurtigt.
Ulemper ved en sædtest til hjemmebrug
- Metoden er ikke 100% sikker og man risikerer derfor at få et falsk positivt resultat, så sædkvaliteten ser fin ud, selvom den ikke er det – eller omvendt.
- Sædkvalitet handler rent teknisk om mere end blot antallet af sædceller og dette kan en sædtest ikke sige noget om.
Generelt om brug af sædtest
- At tage en sædtest gør det ikke nemmere at opnå graviditet – men heller ikke sværere. Har I brug for den vished en sædtest kan give jer, er det derfor bare at kaste jer ud i det.
- Beslutter I jer for at lade være med at bruge en sædtest, vil eventuelle problemer med sædkvaliteten alligevel blive identificeret, hvis I starter i fertilitetsbehandling.
- Manglende graviditet kan også skyldes kvinden og dette kan en sædtest ikke sige noget om. Her kan kun lægen hjælpe med at finde svar herpå.
- Årsagerne til manglende graviditet kan også findes i livsstilen: Rygning, overvægt, undervægt og stress kan mindske chancen for at blive gravid.
Hvad er en normal sædkvalitet?
WHO har fastsat en grænse for, hvor sædkvaliteten er normal.
- Sæden skal have mindst 15 millioner sædceller pr. milliliter.
- 50% af disse skal bevæge sig
- Mindst 30% skal se normale ud.
Er tallet under 10 millioner sædceller pr. milliliter sæd, tales der om ” noget nedsat sædkvalitet”.
Er tallet under 3 millioner, kaldes det for “meget nedsat sædkvalitet”.
Hvorfor bliver du ikke gravid?
Eller: “Hvorfor bliver min kæreste ikke gravid?” hvis du er en mand.
I det offentlige bliver man som regel først henvist til udredning for uforklarlig barnløshed, når man har forsøgt sig i et års tid. I hvert fald hvis man ellers er sund og rask og der ikke er nogen umiddelbare indikationer på, man fejler noget.
Et år kan dog være lang tid at gå i uvished om, hvorvidt alt er normalt -selvom det er ganske almindeligt, at der går en del måneder, før der er “gevinst”.
Det skyldes, rent biologisk, at der er lang række betingelser, der skal være opfyldt, før graviditeten kan blive en realitet:
- Kvinden skal have ægløsning på dagen for samlejet eller i dagene efter. Sædceller kan nemlig overleve i kvindens krop i op til 3 døgn. Det kan dog være svært at vide, præcis hvornår ægløsningen sker, også selvom man benytter ægløsningsteste. Timing er derfor afgørende, men svært!
- Dertil kommer at ægget ofte kun er i stand til at blive befrugtet i ganske få timer. Det er derfor vigtigt, at der er en sædcelle til stede på det rette tidspunkt – og denne sædcelle skal samtidig være i topform.
- Hvis befrugtningen lykkes, skal ægget vandre via æggelederen og ned til selve livmoderen, hvor det skal sætte sig fast. Alene denne rejse kan slukke babydrømmen, fordi ægget kan gå til undervejs.
- Det befrugtede æg skal desuden være levedygtigt og dele sig “efter planen” for at det kan sætte sig fast og blive til et såkaldt embryo.
- Herefter skal det ændrede hormonelle niveau i kvindens krop (forårsaget af det befrugtede æg selv) være højt nok til at menstruationen udebliver, så det befrugtede æg ikke udstødes.
Der er med andre ord en del, der skal spille sammen – og det er derfor helt naturligt, hvis det ikke lykkes lige med det samme.