Livet bliver nemmere, når barnet har lært klokken. Indtil da kan beskeder som “vi går om 10 minutter” eller “vi tager i svømmehallen om en 1 time” nemlig være det rene vrøvl for barnet.
Når barnet kan klokken, bliver den slags nemlig lettere at forstå og forholde sig til – og på sigt kan I også lave aftaler med barnet om, hvornår det skal gå hjem fra legeaftalen med naboens børn eller hvornår I henter det i SFO’en.
Her får du 5 tips til at lære dit barn klokken.
Køb et flot ur
Det første skridt mod at lære klokken er at anskaffe jer et ur som kun er barnets. I har sikkert allerede ure i hjemmet, men at få sit eget vægur eller armbåndsur vil være en stor ting for barnet.
Derfor kan det virke ekstra motiverende for barnet at lære klokken, når det foregår på et ur med heltene fra tv eller et smart ur til armen.
Du kan finde et udvalg af flotte børneure på Hopogleg.dk – så kan du sammen med barnet bestille præcis den model, der er den rigtige for jer.
Lær urskiven at kende
Når barnet skal lære klokken, bør I starte med at fokusere på den analoge urskive med 12 tal og visere. Digitalformatet kan I lære senere – det vil blot forvirre barnet at skulle lære begge dele på én gang.
Som det allerførste kan I kigge på urskiven og tale lidt om tallene, afstanden imellem dem og de forskellige visere.
Lær barnet hvad den lille viser fortæller og hvad den store viser fortæller. Har uret også en sekundviser, så snak også om den – f.eks. ved at tælle hvert enkelt sekund i et helt minut og se minutviseren rykke sig en tak.
Det kan være næsten magisk for et mindre barn at opleve og giver en god fornemmelse af, hvad tid egentlig er for en størrelse.
Tal om “halv og hel”
Snak med hinanden om, at klokken kan være hel eller halv. Fortæl barnet hvornår klokken er halv – og hvornår den er hel.
Øv jer samtidig I at indsætte halve og hele klokkeslæt på jeres egne tegnede ure.
Når barnet har fanget teknikken, kan I begynde at inddrage “kvart i” og “kvart over” – og de øvrige tidsbetegnelser.
Vær dog forberedt på, at det tager tid at lære klokken og at der ofte vil gå uger fra I starter til barnet mestrer de grundlæggende tidsangivelser – men jo mere I øver, jo hurtigere går det.
Lad barnet tegne sit eget ur
Find en blok frem og tegn en urskive sammen. Lad herefter barnet skrive tallene på uret i den rigtige afstand til hinanden.
Der skal måske noget øvelse til for at placere dem korrekt. Pyt med det!
I er i gang med at lære og så må man gerne lave fejl. Hvis barnet har svært ved det, så start med at placere tallene 12,3,6 og 9 på urskiven først. Dermed skal barnet kun selv finde afstanden mellem de resterende tal.
Gennemgå jeres dag med udgangspunkt i uret
For at give barnet en ekstra fornemmelse af hvad tiden er, kan I tale lidt om, hvilke klokkeslæt i jeres hjem, som er centrale.
- Hvornår står I op?
- Hvornår tager I i skole?
- Hvornår har I fri?
- Hvornår skal barnet til gymnastik?
- Hvornår spiser I aftensmad?
- Hvornår går I i seng?
Indsæt sammen alle klokkeslæt på uret. Det vil også på sigt kunne lære barnet, hvordan viserne på uret står, når I skal afsted eller spise. Også inden barnet reelt har lært klokken.