Forår betyder lækre påskeæg og påskeslik

Påskeæg

Vi er trådt ind i de skønneste måneder vi kalder forår og med dette, følger den traditionsrige påsketid, med lækre påskefrokoster og ikke mindst masser af påskeæg og slik.

Vi har nok alle et minde eller to fra barndommen omkring denne tid og især det slik der medfulgte. Det kan være jagten på påskeæg ude i mormors have eller det store påskeæg fra mors onkel Henning fra Hamborg. Det kan også være, at i sad hele familien samlet og pustede æg, som bagefter skulle dekoreres efter alle påskens regler. 

Men udover at indgå under kategorien slik, hvad ved vi så egentlig om dette fantastiske æg?

Æg, slik og mit navn det står med prikker…

Der er mange forskellige traditioner forbundet med påsken, men den evige vinder er bare påskeægget. Lavet af den skønneste mælkechokolade, pakket ind i de flotteste farvede indpakninger og i alle mulige størrelser – selvfølgelig jo større jo bedre.

Det traditionsrige chokolade påskeæg bliver benyttet af mange i påsken. Det kan være enten som værtindegave til påskefrokosten, det kan være som en del af desserten eller på kaffebordet når familien samles. Eller hvis ungerne skal på ferie hos bedsteforældrene i påsken. Der er også den klassiske leg med gækkebrevet, hvor gevinsten selvfølgelig er et påskeæg.

Påskeæggets historie kort fortalt

Det kan være lidt svært for os, at forestille sig, men i gamle dage lagde høns faktisk ikke æg i vinterhalvåret. Derfor blev ægget set som en ren delikatesse og som fejring af foråret med alle dets herligheder. Det var noget man så frem til.

Det fejrede man selvfølgelig, ved at benytte ægget i madlavningen, pynte og dekorere dem og give dem som gaver. Men derudover havde man faktisk også stor underholdning ud af æggene. Blandt andet med spillet “Trinter påskeæg” – Et spil, hvor et æg er malet rødt, hver spiller har et æg malet efter eget ønske og så gælder det om, at ramme det røde æg.

Senere, i forbindelse med urbaniseringen i 1900 tallet, blev påskeægget mere som det påskeæg, vi kender i dag. En måde hvorpå byfolk, der ikke arbejdede ude og kunne mærke vejrets skiften, ville føle at foråret var kommet. Så gav man nemlig hinanden smukt indpakkede påskeæg lavet af chokolade og slik, for at fejre det.

Selvom tiden er en anden i dag og vi nok ikke har helt samme mål med påskeægget, så er det stadig utroligt populært og alt hvad der hedder påskeæg eller påskeslik, er en selvfølge for de fleste danskere i denne skønne påsketid.