Jeg elsker luftige og seje surdejsboller som dem på billedet – men jeg er tidligere gået langt udenom at bage surdejsbrød, fordi det simpelthen har virket så tidskrævende og besværligt.
Alle opskrifter på nemme surdejsboller online har nemlig været det stik modsatte! Og så er processen usandsynligt langsommelig og noget, der strækker sig over flere dage.
Nogle gange kan det faktisk virke som om de forskellige madbloggere nærmest sætter en ære i at gøre en opskrift og fremgangsmåde så indviklet som overhovedet muligt.
Det er sikkert skabt af et hjerte, der banker for grundighed og de mange smagsnuancer man kan få frem med langtidshævet og koldthævet brød, bagt på en bagesten.
Men: Det er min hverdag simpelthen for travl til.
Jeg anerkender fuldstændig det fantastiske nørderi i køkkenet som alle de dygtige brødbloggere brænder for, men det er også rart, når tingene kan gå stærkt.
Nemme surdejsboller for nybegyndere
Jeg begyndte derfor at eksperimentere med hurtige surdejsboller, som faktisk ikke tager et døgn at bage – og kan røres sammen på en røremaskine. Og det bedste: Kan laves af helt almindeligt mel.
Og det kan SAGTENS lade sig gøre at få lækre, saftige surdejsboller uden alle mulige krumspring som foldning, strækning og indviklede tidstabeller. Se bare på billedet!
Det kræver naturligvis du har en surdej, men sådan er nem at starte op – og jeg lover dig: Opstarten og den efterfølgende fodring er den eneste planlægning, du behøver foretage, når du skal bage disse nemme og hurtige surdejsboller.
Nem surdej
Når du skal lave din surdej, skal du lave en blanding af mel og vand, som skal stå i nogle dage og blive sur.
- Pisk 3 dl. vand sammen med 3 dl. hvedemel, så der ingen klumper er i. Du kan godt erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel eller rugmel, hvis du har lyst.
- Stil skålen på køkkenbordet i et par dage. Du skal ikke dække det til.
- Rør i skålen når du kommer i tanke om det – eller 2 gange om dagen.
Surdejen er klar, når den lugter syrligt af ymer eller kærnemælk – og måske øl.
Nu kan du bage med den.
Fodring af surdej
Start med at fodre (eller opfriske) din surdej.
Jeg gør det om morgenen. Så er surdejen klar til at bruge om eftermiddagen. Men:
Hvis du IKKE vil bage med surdejen nu, så sætter du bare blandingen i køleskabet og bager med den dagen efter. Eller dagen efter det.
Din dej, du bestemmer!
Du fodrer surdejen på følgende måde:
- Hæld 2 dl. koldt vand i surdejen og rør det op.
- Pisk 2 dl. hvedemel i, så alle klumper er væk.
- Lad surdejen stå på køkkenbordet, til den begynder at have små bobler i overfladen og lugter syrligt som før. Det tager omkring 8 timer.
Vil du have en grovere surdej fremadrettet, er det her du kan skifte 1 dl. hvedemel ud med en anden type. F.eks. fuldkornsspeltmel eller rugmel.
Opskrift på nemme surdejsboller rørt på maskine
Til 18 boller skal du bruge:
- Halvdelen af din ny-fodrede surdejsblanding (eller omkring 1,5 dl/150 gram, hvis din grunddej er en anden en “min”).
- 5 dl. koldt vand
- En stor teske salt
- 10 gram gær
- 500 gram hvedemel
- 150 gram fuldkornsmel efter eget valg – eller hvedemel, hvis du ikke har andet.
Sådan gør du:
- Hæld halvdelen af surdejen i en beholder, du kan opbevare den i, indtil du skal bage næste gang.
- Rør den anden halvdel af surdejen ud i vandet
- Smuldre gæret i blandingen
- Tilsæt salt
- Rør rundt ved lav intensitet
- Tilsæt melet
- Rør på max i 7-10 minutter.
Dejen er klar, når den slipper siderne og samler sig om krogen. Det tager tid – og de første 5 minutter falder man nemt for fristelsen til at tilsætte mere mel. Men lad være.
Efter 10 minutters røring ændrer dejen struktur og bliver elastisk og glat. Dejen ér dog som udgangspunkt klistret og våd. Det skal den være. Den må ikke forveksles med en traditionel bolledej.
Herefter skal dejen hæve til dobbeltstørrelse. Enten på køkkenbordet, hvor det tager et par timer – eller i køleskabet natten over.
Formning og bagning
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
- Drys mel på bordet og vip forsigtigt dejen ud ovenpå. Pas på med at hakke for meget luft ud af den imens.
- Fold dejen en enkelt gang , så den bliver aflang – og del den i to på langs med en spatel eller kniv, så du har to lange baguettes.
- Hak boller ud af de to “baguettes” og flyt dem til en bageplade med bagepapir med mellemrum imellem. Bollerne flader ret meget ud. Det er helt normalt, fordi dejen er våd. De skal nok hæve, når de kommer i ovnen!
- Bag ved 250 grader i 5 minutter og sænk temperaturen til 225 grader – og bag yderligere i 7 minutter eller til de ser færdige ud.
Du kan også lave to brød i stedet. Så skal de bages i cirka 30 minutter samlet.
Sådan skal en surdej lugte
Din surdej er god, hvis den lugter:
- af ymer
- af kærnemælk
- en smule af øl (hvis du har rug i dejen)
- Relativt behageligt
Du kan også smage på den. Den skal smage surt for at være klar.
Sådan skal en surdej ikke lugte
Din surdej skal kasseres, hvis den lugter:
- af opkast
- af acetone
- ulækkert
Måske har det været for varmt, mens du prøvede at starte den op. Prøv igen, men sæt den køligere. F.eks. i en kælder, hvis du har en.
Opbevaring af surdej i køleskabet
Du kan opbevare din surdej i køleskabet, til du skal bruge den igen. Rør i den en gang i døgnet. hvis du husker det. Ellers bare når du kommer i tanke om det. Skulle din surdej gå til, kan du altid starte en ny op.
Husk at putte surdejen i en beholder, hvor låget selv kan hoppe af, hvis der opstår overtryk i den. Det kan være et patentglas, hvor haspen står åben. Jeg bruger en plastikbeholder til suppe, som har en udluftningsventil i toppen.
Du kan også opbevare surdejen ved stuetemperatur, men så skal du også fodre og opfriske den oftere. Bager du surdejsboller flere gange i ugen er det ikke noget problem – men bager du kun en gang imellem, er det nemmest at have surdejen på køl.
Surdejsbrød uden gær
Du kan godt bage surdejsboller eller surdejsbrød uden gær – men så er du nødt til at lade den opfriske surdej trække mindst et døgns tid og blive godt aktiv. Det vil sige virkelig boble igennem!
Du er også nødt til at lade dejen hæve i køleskabet i mindst 12 timer. Hurtige surdejsboller kræver med andre ord gær.