Motivation til træning for mødre

Motivation til træning

Som mor er der ikke altid særlig meget tid til at få trænet. Det er en skam af flere årsager. Mest af alt fordi man ikke får holdt sin krop vedlige, hvilket kan give problemer senere, men også fordi motion kan være et frirum i hverdagen, hvor der kun er fokus på en selv – og ikke børn, mand, hus og arbejde.

Sådan har jeg brugt motion de seneste år: Som mit helle, hvor ingen andre har adgang. Det er blevet en form for selvomsorg. Noget der er enormt vigtigt: For hvordan kan man drage ordentlig omsorg for andre, hvis man ikke husker sig selv?

Men hvad nu hvis man endnu ikke er i gang med at træne og egentlig gerne vil? Men ikke føler, man har hverken tid eller overskud til at gøre det til et projekt? Hvordan gør man så?

Her får du mine bedste tips til at finde motivationen frem og få gode motionsvaner ind i hverdagen.

Gør det nemt for dig selv

Træning Hvis der er for mange forhindringer i vejen for at få trænet eller dyrket motion, kommer undskyldningerne nemt snigende sidst på dagen, hvor man er træt.

Hvis det derimod er nemt at gå i gang, er det nemmere at få startet. Og er man først startet, er det også langt nemmere at gennemføre.

  • Tag træningstøjet på så snart du kommer hjem fra arbejde. Så er du allerede i tøjet og det er dermed nemmere at gå direkte fra børneputning til træning.
  • Skab mulighed for at træne derhjemme, så du ikke behøver bevæge dig til fitnesscenteret eller ud på en gåtur. For eksempel ved at investere i det mest basale sportsudstyr – som et par håndvægte og en yogamåtte.
  • Vælg en motionsform du kan lide. Når din træning er sjov ( eller som minimum bare ikke ubehagelig) er det også nemmere at få gennemført. Det handler derfor om at skabe nogle rammer for din motion, som gør den rar at udføre. Måske er det en podcast i ørerne, en lydbog eller en serie på tv, hvis du dyrker hjemmetræning.

Sæt dine forventninger ned

Hvis du ikke er vant til at træne, er det en for stor belastning for kroppen at begynde at træne dagligt og der er samtidig risiko for at du helt dropper projektet, fordi det blev for hårdt og krævende.

Derfor kommer du længst med tålmodighed og ved at tage hensyn til dig selv.

  • Er du ikke vant til at løbe, så start med at gå – og træn kroppen op til at kunne gå en vis distance, inden du begynder at forsøge at løbe. Alle der løber er startet dér. Ingen kan løbe 3,5 eller 10 kilometer direkte fra sofaen.
  • Du forbrænder omtrent det samme ved at gå 3 kilometer, som du gør ved at løbe 3 kilometer. Den eneste forskel er, at du er hurtigere hjemme, hvis du løber. Hvis målet blot er at bevæge dig og få motion, er gang derfor tilstrækkeligt.
  • Lad være med at tvinge dig selv til at træne. Det giver nemlig hjernen negative associationer til motion og dermed får du ikke et positivt forhold til din træning. Har du ikke lyst til at gå 3 kilometer, så nøjes med 1. Har du slet ikke lyst til at gå, så lav noget andet i stedet. Målet er, at du bevæger dig af lyst og ikke pligt eller dårlig samvittighed.

Motion kan være mange ting

MotionMotion og træning kommer hurtigt til at lyde som ting, der skal gøres ekstra plads til i en i forvejen travl hverdag. Sådan behøver det dog ikke være. Du kan nemlig pakke motionen ind i hverdagens gøremål og dermed slå to fluer med ét smæk.

  • Hent børnene på cykel eller til fods, hvis du har mulighed for det. Tag også cyklen til fritidsaktiviteter eller ned at handle.
  • Tag en tur i skoven, i parken eller på legepladsen med børnene. Hop på trampolin, spil fodbold eller leg fangeleg. Børnene vil elske det og motion er bevægelse – uanset om du er i træningstøj eller ej.
  • Rengøring, madlavning, havearbejde, oprydning måske dit daglige arbejde. Alt sammen indebærer bevægelse og er derfor også motion. Husk derfor at tælle alle hverdagens gøremål med, hvis du skulle blive ramt af dårlig samvittighed over din manglende tid til at træne.

Træning er ikke nødvendigvis en løbetur eller 2 timer i fitness. Meget mindre kan gøre en stor forskel.