Mine 3 tips til e-learning

Som selvstændig – og alene i virksomheden – er det ikke altid nemt at finde tid til kompetenceudvikling og efteruddannelse. Det er dog en nødvendighed, at jeg løbende dygtiggør mig selv og tilegner mig ny viden indenfor mit felt. Ellers sakker jeg bagud i valsen i forhold til mine konkurrenter. Særligt indenfor online markedsføring – som er mit område – går tingene hurtigt og jeg risikerer faktisk helt at gå glip af noget, hvis jeg ikke følger med.

Med e-learning kan jeg dog få enderne til at mødes. Her kan jeg nemlig sidde derhjemme eller på kontoret og blive klogere. Og endnu bedre: Når det passer mig. Jeg behøver derfor ikke skulle møde op på en kursusfacilitet fra 9-16, men kan i stedet fordybe mig i min e-learning, når det passer ind hos mig. Det kan være mellem to kundemøder, når der opstår en naturlig pause i arbejdsdagen eller i stedet for serie-kigning om aftenen.

Dét er smart!

Hvad er e-learning?

E’et i E-learning står for ”electronic”. Det forklarer således, hvordan det hele foregår: Nemlig elektronisk. Samtidig er elæring webbaseret, så man kan tilgå undervisningen online, når det passer en bedst. E-learning er dog ikke blot videokurser eller onlinekurser, som mange – især terapeuter og coaches – udbyder. E-learning er meget mere end det. Hvor videokurser minder meget om tavleundervisning, er e-learning en blanding af alle tænkelige måde at lære på. Fra små computerspil, digitale hovedbrud og quizzer til powerpointpræsentationer, webinarer og instruktionsvideoer.

Det er nemlig dokumenteret, at vi mennesker lærer bedst, når vi får aktiveret flest mulige centre i hjernen. Det giver os nemlig de bedste betingelser for at huske noget konkret. Samtidig kan den afveksling der opstår ved at der anvendes flere forskellige læringsmetoder bevirke, at flest mulige får lært det, der er målet. Vi lærer nemlig forskelligt. Nogle kan fint tage læring til sig ved traditionel tavleundervisning, mens andre har det nemmere ved learning by doing.

3 tips til e-learning

Find selvdisciplinen frem

E-learning kræver selvdisciplin, fordi du selv skal gå i gang og selv skal sørge for at følge læringsforløbet. Der står ikke nogen og venter på dig, og det kan derfor være fristende at skippe undervisningen, hvis man har meget travlt eller er træt. Det skulle jeg lige lære at håndtere i starten, men jeg har løst det ved at lægge e-learningsaftaler ind i min kalender og ved at prioritere dem lige så højt, som hvis det var kundeaftaler. På den måde sikrer jeg mig kontinuitet i læringen – og sørger for, at jeg får tingene gjort.

I nogle e-learningsforløb er der enkelte online webinarer med fast starttidspunkt. Disse giver først mening, når de foregående moduler er gennemført. Vær derfor opmærksom på, hvornår realtids-undervisningen finder sted, så du kan nå at gennemgå det grundlæggende undervisningsmateriale inden.

Deltager du som én af flere ansatte i en virksomhed i et e-learningforløb, kan det dog føles lidt nemmere med selvdisciplinen. Nogle e-learningprogrammer har nemlig indbygget motivation i kraft af et pointbelønningssystem, så man på den måde dyster venskabeligt med sine kollegaer om hvor langt eller hvor grundigt, man gennemfører sin undervisning.

Start med et kort forløb

Hvis du er i tvivl om e-learning er noget for dig, så start med et lille eller billigt forløb. Så kan du teste af, om du trives med at undervise dig selv, eller om du i stedet foretrækker at komme ud blandt andre. Fleksibiliteten ved e-learning er ganske vist en kæmpe fordel, men hvis du i forvejen arbejder alene til dagligt, kan det være du i stedet foretrækker at mødes IRL med en flok medkursister på f.eks.  et erhvervsakademi. I en tidligere stilling underviste og eksaminerede jeg selv kursister på kurset SEO Business Diploma på IBA i Kolding og CPH Business og jeg ved, at uddannelserne (som endda giver ECTS point) stadig eksisterer i en eller anden form.

Pris og kvalitet hænger sammen

Undgå at falde i fælden ved at vælge et alt for billigt kursus. Nogle udbydere reklamerer med kurser til få hundrede kroner – men til den pris, kan det kan simpelthen ikke lade sig gøre både at gennemarbejde et undervisningsforløb, sørge for det indeholder alle nødvendige didaktiske virkemidler og programmere det, så det er nemt at tilgå og gennemføre,

De bedste forløb kan ganske vist synes dyre, men at gennemføre et e-learningsforløb skal ses som en investering. Både i dig selv, fordi du kompetenceudvikler, og i din virksomhed (hvis du har sådan en) fordi denne virker dygtigere og står stærkere overfor konkurrenterne, når det kan dokumenteres, at man besidder den pågældende viden. Det er jo nemt nok at skrive på sin hjemmeside, at man kan lave SEO, men hvis man har et diplom fra et erhvervsakademi på det, vægter det en del tungere.

Så sæt igang. At modtage undervisning i noget, man i forvejen synes er super spændende, er en helt anden oplevelse end den undervisningsform, du og jeg modtog i folkeskolen, gymnasiet eller på universitete. Det er både spændende, sjovt og til tider helt underholdende.