Lille gyngestativ

Lille gyngestativ

Med et lille gyngestativ i haven er det endnu sjovere at bruge tid udendørs. Særligt når vejret viser sig fra sin bedste side, trækker den friske luft og det dejlige solskin i både børn og voksne.

Leg i haven er sjovere med et gyngestativ

Gyngestativ til den lille haveDe fleste mindre børn elsker at være udenfor. Her er masser af ting at opleve: Lyde fra havens fugle og gadens biler, dufte fra blomsterne og fornemmelsen af det bløde græs under skosålerne. I mange institutioner er udelivet også en væsentlig del af børnenes hverdag og det falder derfor de fleste børn helt naturligt at søge udenfor.

Hvis ikke der er noget at tage sig til i haven, vil søgningen mod den friske luft dog som regel aftage en smule. De helt små vil måske stadig stå og kigge længselsfuldt ud af terrassedøren, men for forældrene kan det virke lidt småkedeligt at opholde sig i haven, hvis ikke der er noget at lave sammen med børnene.

Her er et lille gyngestativ en oplagt idé at anskaffe sig – for i modsætning til meget andet legetøj til haven, der henvender sig til små børn, kan et gyngestativ til baby bruges i mange år. Det er nemlig ikke stativet i sig selv, der er særligt babyvenligt – men gyngen. Og den er nem at udskifte, også uden særlige håndværksmæssige færdigheder.

Gyngestativ til den lille have

Et gyngestativ kræver en smule plads. Mange familier har dog kun en lille have, hvilket måske har skrinlagt ønskerne om et gyngestativ for en stund. Mange stativer er nemlig ret store og optager i værste fald så stor en del af haven, at der ikke er plads til andet.

Heldigvis behøver det ikke være sådan. Du kan nemlig sagtens finde et lille gyngestativ til en lille have.

TIP: Hvis du køber et lille gyngestativ, så vælg en sansegynge som ophæng. Så har dine børn nemlig mulighed for at gynge samtidig på den samme gynge. Du kan læse mere om netop denne type gynge længere nede i artiklen.

Lille gyngestativ i sort eller hvid

Sort gyngestativ til lille haveDette gyngestativ til den lille have er 200 cm bredt og 160 cm dybt.

Det betyder, at det kræver lidt over 3 m2 – men du skal naturligvis tage højde for, at gyngen også skal have plads til at svinge, så barnet ikke rammer træer eller buske under legen.

Gyngestativet er fremstillet af træ, er 180 cm højt og fås i sort eller hvid. Det leveres fragtfrit hjemme hos dig selv indenfor 1-2 hverdage.

Billigt, lille gyngestativ

Lille gyngestativ til lille haveDu kan også spare penge, samtidig med at du sparer plads. Dette lille gyngestativ har samme mål som ovenstående og konstruktionen er den samme – prisen er bare lavere, fordi træet ikke har fået samme overfladebehandling som det sorte eller hvide.

Det anbefales dog, at du selv giver gyngestativet noget træbeskyttelse, så det kan holde i mange år.

 

 

Til begge gyngestativer medfølger:

  • Træelementer med afrundede hjørner, der ikke giver splinter i de små børnehænder.
  • Rustfrie hjørnebeslag som er med til at give et moderne udseende.
  • 4 rustfrie jordankre, som du sætter gyngen fast i jorden med.
  • 2  karabinophæng til gynger.
  • Skruer, bits og gaffelnøgle til monteringen – som i øvrigt er nem at udføre.

Det eneste du skal købe ved siden af, er selve gyngen. Det er fint, fordi du således også selv kan bestemme, hvilken slags det skal være.

 

Et lille gyngestativ til baby, som vokser med barnet

Når du skal finde et lille gyngestativ til baby, behøver du som sådan ikke kigge efter en særlig type. Det er nemlig selve gyngen, der gør stativet babyvenligt.

Der findes grundlæggende 3 forskellige typer gynger:

Babygynge

BabygyngeBabygyngen bygger på samme princip som en højstol. Faktisk ligner den også lidt. Gyngen har en høj ryg og en frontbøjle, som sørger for, babyen ikke kan falde ud. Derudover er ophænget også designet, så gyngen ikke kan tippe, når den er i bevægelse.

En babygynge kan bruges fra barnet kan sidde stabilt selv (omkring 6-8 måneders alderen) og indtil barnet fylder 2, afhængigt af barnets størrelse.

Nogle børn vokser ud af den inden – ligesom nogle gynger har en max. vægt der ikke bør overskrides.

Sansegynge

En sansegynge er en meget all-round gynge. Her kan barnet ligge på ryggen og få en gyngetur, og den kan derfor bruges allerede fra fødslen. De vuggende bevægelser er i øvrigt med til at stimulere barnets centralnervesystem og udfordre balancenerven.

I en sansegynge er der således lige så meget udvikling som leg at hente. Når barnet bliver større, kan det også sidde op i gyngen.

Vælger du en model der kan holde til et kiloantal i den højere ende af skalaen, kan sansegyngen derfor bruges i mange år. Selv de store børn synes denne typer gynger er sjove. Der er også på mange modeller mulighed for, at der kan være 2 børn på gyngen samtidig.

Klassisk gynge

Klassisk gyngeDenne type gynge er den mest kendte og sikkert også den, du selv har brugt som barn. Den består af en siddeflade og de to reb, gyngen er ophængt i.

Gyngens udformning kræver, at barnet har en vis alder, før den kan benyttes. Denne type gynge vil typisk først være oplagt, når barnet rammer børnehavealderen – muligvis lidt før, hvis dit barn føler sig tryg ved gyngen.

Du skal dog som forældre være klar over, at du er nødt til at kunne stole på, barnet ikke giver slip under gyngeturen, hvis I bruger denne type gynge. Gør barnet dét, vil stabiliteten nemlig forsvinde og barnet falde af.

Gyngestativ med god sikkerhed

Når dit barn skal gynge, er det naturligvis vigtigt, at sikkerheden er i orden. Det sørger du naturligvis for ved at vælge et lillegyngestativ som er CE-godkendt og gynger som også overholder de gældende krav. Herunder også i forhold til indholdsstoffer i reb og plast.

Et gammelt bildæk kan især være problematisk, da gummiet ikke er beregnet til hudkontakt og det kan derfor være problematisk at lade små børnehænder håndtere dette jævnligt.

En gammel undersøgelse fra 2005 konkluderede, at der ikke var nogen øget risiko for hudoverfølsomhed eller kræft ved at lege med gamle bildæk – men i 2015 anbefalede Miljøstyrelsen alligevel, at man udelukkende benytter genanvendt materiale til det formål, det oprindeligt var tiltænkt.

Vil du være på den sikre side, så brug derfor kun rigtige gynger på dit lille gyngestativ.

Derudover skal stativet naturligvis være fæstnet solidt til jorden, så det ikke risikerer at vælte. Du bør også sørge for, at der ikke er nogen steder på gyngen, barnet kan komme til at sidde fast med sit hoved.

Sådan sætter du gyngestativet op med jordankre

Jordanker til gyngestativDu kan naturligvis sagtens grave dybe huller til gyngestativets fod eller ligefrem støbe benene fast i jorden. Det er dog ikke altid nødvendigt. Til de fleste gyngestativer medfølger nemlig såkaldte “jordankre” som gør fæstningen til græsplænen nem.

Er jordanker fungerer på den måde, at du skruer det ned i jorden – ligesom en proptrækker. Herefter skruer du den anden ende fast i selve gyngestativet. Så står gyngestativet stabilt og urokkeligt fast.

Det anbefales, at påmontere jordankre i minimum 2 af gyngestativets ben (i den modsatte side af hinanden) men størst stabilitet opnås, hvis du benytter ét jordanker på hvert ben.

Skal dit lille gyngestativ i stedet stå i løst sand eller på en flisebelagt terrasse, er du dog nødt til at vælge en anden løsning, så gyngestativet ikke rokkes løs, når børnene gynger.