Legetøj der styrker finmotorikken

Finmotorisk legetøj

Børn udvikler sig gennem hele barndommen. Som med guldfisk, der kun vokser til en størrelse, der passer til bowlen, udvikler børn sig dog også kun indenfor de rammer, de tilbydes.

De fødes med en masse potentiale, men som med alt andet i livet, bliver man kun bedre til noget, hvis man øver sig. Det gælder også finmotorikken.

Det betyder naturligvis ikke, at dit barn aldrig kommer til at kunne holde en blyant i hånden, hvis du ikke leger finmotoriske lege med det. Det skal nok gå alligevel – nogle bevægelser er ganske basale og derfor også en naturlig del af dit barns bevægelsesmønster.

Men: Du kan øge dit barns forudsætninger for at udvikle sig finmotorisk og dermed hjælpe det en smule på vej. Og hvem ved? Måske skal dit barn en dag være hjernekirurg eller lodde printplader – og så er det ret vigtigt at kunne ramme præcist.

Hvad er finmotorik?

Motorik kan deles op i to grene. Grovmotorik som handler om større bevægelser som gang, løb og hop.

Finmotorik handler derimod om at bruge små bevægelser, der kræver præcision. I dagligdagen bruger de mindste børn især finmotorikken, når de skal spise med bestik, tage tøj på eller bladre i en bog.

Meget klassisk legetøj kræver også, at barnet behersker sin finmotorik:

  • at tegne og male
  • lave perler og perlekæder
  • klæde dukker af og på
  • bygge med LEGO
  • lægge puslespil

Finmotorisk legetøj

Der findes masser af finmotorisk legetøj, som er specielt udviklet med henblik på at styrke barnets finmotorik. Både til de helt små og de større børn.

Finmotorikken skal nemlig stimuleres hele barndommen. Især skolebørn kan have svært ved at få en pæn og læselig håndskrift, hvis finmotorikken driller. Særligt i dag, hvor mange børn bruger en del tid ved tastaturet eller med Playstationcontrolleren i hænderne. Børn der bruger mange timer dagligt med digitale aktiviteter, får nemlig ikke trænet hænderne i lige så mange bevægelser som tidligere.

Udvalget af finmotorisk legetøj er stort og du kan med garanti finde noget, der tiltaler både dig og dit barn Også selvom dit store barn normalt er svært at drive væk fra skærmen.

Sådan styrker du barnets finmotorik i hverdagen

Jo mere dit barn bruger sine finmotoriske bevægelser, jo hurtigere og bedre vil udviklingen som regel også gå. Træningen af finmotorikken kan allerede starte tidligt – med ganske almindelige lege og vaner i hverdagen.

Hos de helt små er “værsgo’-legen” god. Her tilbyder du barnet en rangle og lader barnet gribe ud efter den og overtage. Herefter er det barnets tur til at forære den til dig. Sådan fortsætter I, så længe I har det sjovt. Prøv gerne med forskellige ting, der kræver forskellige måder at gribe om tingen på: En bold, en stav, en ring og noget blødt.

Du kan også styrke barnets finmotorik, når I spiser. Især pincetgrebet, hvor barnet samler en ting op med to fingre, er oplagt at træne ved middagsbordet. Eksempelvis ved at servere små drillende ærter der triller.

Samtidig kan du, hver gang barnet har mod på opgaven, lade den lille løse nogle af hverdagens udfordringer selv: At tage sko på, trække huen ned over ørerne og vaske sig med en klud i badet.