Kan du finde en hjertestarter?

Find en hjertestarter

Som mor til et hjertebarn brænder jeg for at der findes mennesker derude, som gør en forskel når det kommer til livreddende førstehjælp. Vi er for eksempel selv medlem af Hjerteforeningen, støtter Børnehjertefonden og jeg er tilmeldt som Hjerteløber.

Et vigtigt skridt til at kunne redde liv ved et hjerteanfald er nemlig adgangen til en hjertestarter. Selvom der kommer flere og flere op rundt omkring, mangler der dog stadig en del frit tilgængelige hjertestartere, som kan tilgås hele døgnet.

Flere tilgængelige hjertestartere

River Online SEOLangt de fleste er nemlig opsat indendørs på arbejdspladser og er derfor aflåst udenfor åbningstid.

Hvor vi bor, er der eksempelvis i alt 7 registrerede hjertestartere – men kun 2 af dem er mulige at få fat i om aftenen og natten. Den ene er heldigvis 70 meter henne ad vejen, men bor man i den anden ende af byen, er der langt, hvis et hjerte pludselig holder op med at slå.

Derfor blev jeg også glad helt ind i sjælen, da jeg så at en af mine samarbejdspartnere i professionelt regi, River Online SEO i Kolding, har sponsoreret en hjertestarter og placeret den på ydermuren, så alle har adgang til den. Hele døgnet.

River Online holder endda til i Koldings gågade, hvor der færdes mange mennesker – og derfor også er potentielt større sandsynlighed for, at der bliver brug for en hjertestarter.

Det varmer at der findes virksomheder, som tror på det er muligt at hjælpe andre, samtidig med at drive en god forretning.

Mit hjertebarn

Da min ældste søn, Rasmus, var 9 år gammel kom han en dag hjem fra fodbold og havde det skidt. Han satte sig til at spise, men blev pludselig hvid som et lagen, blå om læberne og havde koldsved, kvalme og ondt i brystet. Hans puls var næsten umærkelig, men gallopperede alligevel med 220 slag i minuttet.

Undersøgelser på sygehuset viste, at han havde hjerteflimmer som følge af en uopdaget hjertefejl. Det var et kæmpe chok – når man føder et barn og alt går godt, tror man jo at barnet er sundt og raskt.

2 måneder senere blev han opereret på Skejby Sygehus og de 3 timer han var væk, var de længste i mit liv. I dag har han det godt igen, men det er muligt, der kan komme yderligere gener i takt med at hans hjerte vokser med alderen.

Vi krydser dog fingre og gør alt hvad vi kan for at forberede os på, hvad vi skal gøre, hvis han en dag får det dårligt igen.

Hent din hjertestarter-app

TrygFonden har udviklet en app, der nemt kan fortælle dig, hvor den nærmeste hjertestarter i dit område befinder sig. Er uheldet ude, kan du således hurtigt åbne app’en og få at vide, hvor du finder en hjertestarter.

App’en hedder Hjertestart og findes både i Google Play og i App Store.

HjertestarterEr du alene med den hjertesyge skal du dog huske, at du IKKE må gå fra vedkommende. Sekunder kan betyde forskellen og det er vigtigt, du bliver på stedet. Yd i stedet livreddende førstehjælp, imens du tilkalder hjælp. Enten via råb eller 112.

Ringer du til 112, kan vagthavende give besked til en hjerteløber i dit område. En hjerteløber er en person, der har tilmeldt sig som frivillig til at hente og levere en hjertestarter, når det er påkrævet.

Der lyder en alarm på hjerteløberens telefon med besked om, hvor hjertestarteren skal leveres. I forvejen ved hjerteløberen, hvor den nærmeste tilgængelige hjertestarter befinder sig.

Vil du gerne være hjerteløber, tilmelder du dig ved at hente app’en Hjerteløber og følger tilmeldingsflowet.