Juledug

Juledug

Det er det samme bøvl hvert år – jeg finder min juledug frem og opdager 2 ting:

  1. Pletterne fra andesovsen og portvinen fra sidste år er der stadig
  2. Den er virkelig krøllet!

Det er ikke fordi, jeg bare pakker vores juledug væk i en klump og smider den bagerst i skabet – jeg vasker den faktisk og forsøger at fjerne pletter, hvorefter jeg stryger den og lægger den på plads bagerst i skabet. Alligevel virker det til, at vores juledug har sit eget liv og nægter at samarbejde.

Og selvom jeg holder af vores traditionelle dug til jul, som har fulgt mig gennem hele barndommen, er den altså blevet skiftet ud med en ny. Af typen voksdug.

Smart juledug – online!

Juledug med stjernerJeg elsker at shoppe online og idag findes der jo næsten ikke den ting, man ikke kan købe på nettet – og årets juledug er naturligvis ingen undtagelse. Der findes faktisk en hel webshop dedikeret til formålet, som slet og ret hedder Juledug.dk

Den har udelukkende juleduge på hylderne, både dem i stof og de smarte julevoksduge.

Og for et stryge-analfabet som mig, er det blot yderligere luksus, at den nye dug til jul bliver leveret stramt oprullet på et paprør, så den ankommer helt uden folder – og klar til at lægge på bordet. Jeg er fan! (Så skal jeg bare huske at rulle dugen op på samme måde, når jeg lægger den væk efter endt brug og strygning. Så skulle den være klar til året efter).

Den nye juledug er i øvrigt fremme indenfor 1-3 hverdage efter du har bestilt, så selvom du er sent ude, kan du måske stadig nå det.

 

Praktisk julevoksdug

Juledug med hjerterIntet her i livet er statisk og man har et standpunkt, til man tager (eller blogger) et nyt. Jeg havde i hvert fald indtil jeg fik børn forsvoret, at der aldrig kom følgende 2 ting ind ad døren hjemme hos mig:

  1. En julevoksdug (fordi en ægte jul har mine bedsteforældres dug, som jeg har arvet, på bordet)
  2. Duge i nervøs velour.

Men så fik jeg børn og det kan jo være ret verdensomvæltende. Nu har jeg i hvert fald begge dele i huset. Men det ER bare praktisk med en julevoksdug, når man har søde små, der spilder når de skal lære at spise selv og man i øvrigt ikke har tid til at stryge og desuden heller ikke er en ørn til det.

Med en julevoksdug får man desuden også brugt sin juledug mere end den ene aften, som juleaften repræsenterer.

Voksdugen kan ligge på bordet hele december måned og dermed blive en hyggelig del af den øvrige julepynt. Og så er vi heldigvis ovre de dage, hvor julevoksduge kun var skrigrøde med grønne grantræer og guldstjerner. Idag findes der rigtig mange flotte julevoksduge i både afdæmpede farver og de klassiske “julefarver”. Med nisser, stjerner, striber og andre hyggelige sager.

Juleduge på metermål

Rød juledugDugene hos Juledug.dk sælges på metermål. Det vil sige, at hvis du har brug for en juledug, der er 240 centimeter lang, får du tilsendt 240 centimeter stof eller voksdug.

Når du måler op til dugen, skal du dog være opmærksom på, at denne skal være en smule længere end selve bordet. Dugen skal jo hænge ned over kanterne.

Når jeg måler op til en ny dug, plejer jeg at tjekke, hvor langt dugen kommer til at hænge ned over bordkanten i bredden. Selve bredden på stoffet er nemlig fast.

Hvis bredden på det pågældende stof er 160 centimeter og mit bord er 120 centimeter bredt, er dugen således 40 centimer bredere end bordet. Det svarer til 20 centimeter ekstra i hver side.

Jeg skal således også bestille en dug, der 40 centimeter længere end bordet, så der også kan komme 20 centimeter ekstra dug i hver ende af bordet. Så hænger den nye juledug pænt og symmestrisk.

PS: Er du vild med jul, så kan jeg anbefale siden Juleri.dk, hvor du finder alt om jul, hygge og gaver.