Jeg er barn af en alkoholiker

Barn af alkoholiker

Da jeg var 9 år blev mine forældre skilt. Baggrunden var et mange-årigt alkoholmisbrug fra min fars side. Et misbrug, der havde stået på længe inden jeg blev født – holdt pause i perioder – og blussede op igen efterfølgende.

I de efterfølgende år var jeg på samvær hos min far af og til. Min mor har uden tvivl haft ondt i maven over at udlevere mig – men jeg ved at en aftale i Statsforvaltningen pålagde hende at sende mig afsted.

En barndom med alkoholisme kan have store konsekvenser

Jeg er barn af en alkoholikerJeg husker ikke så meget fra de år, for mit sind har fortrængt det.

Min far fortsatte nemlig sit alkoholmisbrug og jeg tror, det eskalerede, da min mor forlod ham.

Det var utrygt og ubehageligt. Samtidig elskede jeg min far og ville ikke undvære ham – og jeg frygtede, at hvis min mor vidste, min far var fuld, når jeg var der, ville jeg aldrig få ham at se igen.

Nogle få episoder står dog ganske klart, på trods af en sløret hukommelse:

9-årige mig der gennemroder min fars skabe for at fjerne alle øl og flasker med sprut, en dag jeg var alene i hans lejlighed.

10-årige mig, der bliver trukket med rundt i byen af min synligt berusede far for at købe masser af slik og legetøj som belønning for ikke at sladre til min mor.

11-årige mig der sidder alene i lejligheden hele natten, fordi min far er taget på værtshus. Med en stak lejede VHS-film som lokkemad og en kæmpe pose lakridskonfekt.

12-årige mig, der ser min far for sidste gang, fordi han troede det bedste for mig var at forsvinde ud af mit liv. At han ødelagde mere, end han gavnede.

I dag er jeg 35 år – og hader lakridskonfekt. Lige så meget som jeg ikke kan fordrage lugten af øl-ånde.

Og mit liv var faktisk ikke bedre uden min far. Overhovedet.

I dag kan børn af alkoholikere også få hjælp

Børn af alkoholikereDet foregik alt sammen i første halvdel af halvfemserne og dengang var der ikke mulighed for at få hjælp som pårørende til en alkoholiker. I dag er det heldigvis anderledes og projektet De Små Skuldre er netop skræddersyet til børn af alkoholikere.

Alene navnet siger det hele. For hvor skal de bære meget, de små skuldre, når de vokser op i et hjem med misbrugsproblemer.

Ikke blot i barndommen, men også i voksenlivet, som kan være lige så præget af de oplevelser, man har haft som barn af en alkoholiker.

Børn af alkoholikere kan nemlig livet igennem kæmpe med tillidsproblemer i forhold til andre mennesker og dermed have svært ved at skabe nære relationer. Nogle udvikler også psykiske diagnoser som angst og depression.

Det er derfor vigtigt at anerkende den påvirkning, en barndom i et hjem med misbrug kan have på barnet og tage hånd om denne. Så tidligt som muligt. Og det gør netop De Små Skuldre.

De Små Skuldre

Hjælp til børn af alkoholikereDe Små Skuldre er et behandlingstilbud, der henvender sig til børn og unge, der kommer fra misbrugsfamilier.

Ikke blot alkohol, men også bl.a. receptpligtig medicin, hash og kokain. Problematikkerne er nemlig et langt stykke hen ad vejen de samme, uanset hvilket misbrug der ligger bag:

Følelsen af utryghed, svigt og bekymring for både sine forældre, søskende og sig selv.

Det er Behandlingscenter Tjele, der står bag projektet, der er offentligt støttet og startede i 2016.

De Små Skuldre tager udgangspunkt i bevidstheden om, at et misbrug ikke kun påvirker misbrugeren selv, men hele familien. Derfor har de pårørende også brug for støtte, vejledning og bearbejdning i forbindelse med en misbrug i den nære omgangskreds.

De Små Skuldre er er gratis pårørendetilbud til børn og unge fra 8-24 år, som lever i en misbrugsfamilie eller er vokset op i en. Behandlingstilbuddet dækker over både gruppeterapi og individuelle samtaler og forløbene er tilpasset hvert enkelt barn eller ung – og dermed også alderstrinnet.

Barnet eller den unge får hjælp til at tackle livet i en misbrugsfamilie og lærer blandt andet at:

  • forstå, at barnet ikke selv har nogen som helst skyld i misbruget.
  • forstå sine følelser og give udtryk for dem.
  • give udtryk for egne behov og sætte grænser.
  • genopbygge sit selvværd.

Derudover får barnet eller den unge også en række redskaber til at håndtere de følelser og den belastning, det kan være at vokse op i et hjem med misbrug. Uanset om det er mor, far eller en søskende, der har et afhængighedsproblem.

Du kan læse mere om projektet – og hvordan du selv eller dit barn kan finde hjælp – her.

Kompetent misbrugsbehandling i 25 år

De Små SkuldreBehandlingscenter Tjele er, sammen med Dansk Misbrugsbehandling, Danmark største private behandlingssted.

Foretagendet tilbyder misbrugsbehandling til både alkoholikere, stofmisbrugere og medicinafhængige. Derudover har Behandlingscenter Tjele også flere forløb for pårørende til misbrugere på programmet. Dermed støttes og vejledes hele familien gennem en svær periode i livet.

Behandlingscenter Tjele har misbrugscentre i hele landet og telefonen har døgnåbent, så I som familie kan få hjælp her og nu.

Telefonnummeret er  70 20 40 80.