Jeg elsker tapas!

Tapas ud af huset

Jeg bor i provinsen, hvor tapas er et relativt nyt begreb. Vi skal i hvert fald ikke mange år tilbage, før tapas ikke ligefrem var noget, der fremgik på hverken cafeernes menukort – eller på oversigten over det lokale cateringfirmas muligheder.

Det var mere et storbyfænomen. En af de ting vi andre tog til de større byer for at prøve af. Lidt ligesom dengang, hvor sushien gjorde sit indtog i Danmark.

I dag er tapas catering heldigvis langt mere udbredt. Ikke kun i København og de andre større byer, men over hele landet. Og gudskelov for det, for jeg ELSKER tapas!

Lækre tapas ud af huset

Vi har flere gange fået tapas ud af huset derhjemme. Vi nyder især tapas som lækker fredagsmad, vi sammen kan sidde og nyde i fred og ro, når den yngste er puttet og de to store beskæftiget med fredagssnoller og Netflix.

Tapas ud af huset har dog også været ganske praktisk, når vi har holdt sammenkomster. Vi serverede for eksempel tapas til den årlige julefrokost i vores fælles netværksgruppe, fordi vi gerne ville sætte noget andet end traditionel julemad på bordet – men samtidig ønskede at diske op med noget særligt. Her var tapas intet mindre end genialt. Det kunne nemlig stå på bordet i flere timer, så alle kunne sidde og hapse af fadene aftenen igennem.

Da min mand fyldte 40 bestilte vi også tapas catering. Det var praktisk, fordi ingen af os behøvede stå i køkkenet, men i stedet blot kunne sætte de færdiganrettede fade på bordene og lade festen passe sig selv. Og gæsterne var meget begejstrede! Også den ældre generation, for hvem vores tapas var deres første oplevelse med denne form for servering.

Og: Det bedste var næsten, at der var rester nok til at vi kunne spise tapas igen dagen efter!

Tapas catering er ikke dyrere end hjemmelavet tapas

Vi har også et par gange arrangeret hjemmelavede tapas. Fordelen ved det er, at man kan nøjes med de få slags pølse, ost og tilbehør man kan lide – og det er smart nok, når man kun er 2.

Skal man lave tapas til mange personer, er der dog sjældent noget sparet ved at lave tapas selv. Skal der både specialpølser, spændende oste, lækkert tilbehør, tapenader, aioli og brød på bordet løber udgifterne hurtigt op – og der er sjældent ret mange skiver pølse i en pakke tapaspålæg.

Det betyder, at man hurtigt får brugt hundredevis af kroner på sine tapas. Som regel med det resultat, at man har færre smagsvarianter på sit tapasbræt, end hvis man havde bestilt tapas ud af huset.

Fordelen ved tapas ud af huset, er nemlig at cateringfirmaet handler billigere ind og har mulighed for at skaffe tapastilbehør, vi som privatforbrugere ikke kan få fat i. Sidst men ikke mindst er cateringfirmaer eksperter i at mængdevurdere og sørge for, at der er lige tilpas med mad på tapastallerkenerne.

Noget jeg især kæmper med, når jeg skal holde fest: Jeg ender altid med at købe alt for meget af én ting og løbe tør for noget andet. Derfor bruger vi tapas catering til vores fester – og kommer også til det, når der næste gang er fødselsdag i november. Og jeg glæder mig allerede.