Jeg, og 2 andre mødre, har lavet en ismaskine test af en Kenwood IM280 ismaskine fra Quickparts.dk.
Hjemme hos os elsker vi nemlig hjemmelavet is. Det er lækkert og man har fuld kontrol med, hvad man fylder i både sig selv og sine børn, når man selv vælger ingredienserne.
Hjemmelavet is har dog den ulempe, at det er en relativt langvarig proces fra tanken om en lækker is opstår, til den er blevet frossen. Og så bliver hjemmelavet is tit krystalliseret, hvis man ikke husker at røre i den med jævne mellemrum. Derudover er isen også nødt til at være fremstillet af fløde, hvis resultatet skal blive godt.
Alt dette kan en ismaskine dog afhjælpe. Her kan man få hjemmelavet is på kun en halv time og endda mælkeis eller sorbet, som er mere kaloriefattige udgaver af hjemmelavet is.
Men at skulle anskaffe sig en ismaskine er ikke altid en billig fornøjelse. Det kan dog sagtens lade sig gøre at finde en billig ismaskine som nemt og hurtigt kan lave lækker, hjemmelavet is.
Test af ismaskine fra Kenwood
Modellen hedder Kenwood IM280 og kan fremstille 1,5 liter is på 30-40 minutter. Jo mere fedtfattig is, jo længere er indfrysningstiden.
Ismaskinen fryser isen ned ved hjælp af skålen, som før brug skal sættes i fryseren i 24 timer.
Efter brug rengøres skålen blot og sættes klar i fryseren til næste gang. Det er med andre ord kun første gang, du skal være lidt forudseende.
Ismaskinen er i skrivende stund på tilbud og koster fra 298 kroner – og du finder den her
Min ismaskine test
Jeg er mor til en dreng på 10, en pige på 8 og deres lillebror på halvandet. De, deres far og jeg elsker is og jeg har normalt ikke den store tålmodighed i et køkken – men jeg elsker søde sager og bager derfor relativt ofte alligevel.
Hvad synes du om ismaskinen?
Jeg synes modellen med en skål på 1,5 liter har en fin størrelse til vores familie på 5. Den laver en tilpas mængde is og skålen fylder heller ikke voldsomt meget i fryseren. Vi har endda en skabsfryser og der er alligevel plads til at den står oprejst. Ismaskinens øvrige dele kan også fint samles, så den fylder heller ikke meget i køkkenskabet.
Den er desuden meget nem at bruge! Der er én knap og rørevingen signalerer, når isen er færdig. Man skal derfor ikke gøre andet end tilberede isblandingen, tænde maskinen og hælde den i og så vente. Jeg synes også, den var nem at gøre ren og til prisen synes jeg virkelig denne ismaskine er pengene værd. Selv børnene kan gå i gang alene, så nem er den at bruge.
Hvilke is har du lavet?
Jeg laver altid hjemmelavet is uden æg. Jeg laver blot en basis-is-creme af 1/2 liter let, pisket fløde, hælder en dåse kondenseret mælk i og vender det rundt. Denne blanding kan man så tilsætte enhver tænkelig smag bagefter.
Første portion blev med friskplukkede, moste jordbær og hakket, hvid chokolade og anden portion var med en dåse purerede dåseferskner.
Tredje portion blev en Oreo-is, hvor jeg blot hakkede en pakke Oreos (minus 3, som jeg smugspiste imens!) og blandede i.
Med hensyn til Oreos og den hakkede chokolade blandede jeg det dog først i, da isen var færdig. Større stykker chokolade kan nemlig få rørevingen til at hakke lidt og hvis man hælder Oreos i den flydende isblanding, bliver de helt smattede.
Lenes ismaskine test
Lene er mor til en pige på 10 og en dreng på 8. Hun elsker at være kreativ i et køkken og især kager og is har Lenes kærlighed.
Hvad synes du om ismaskinen?
Maskinen er meget brugervenlig, da der kun er en power knap og ikke andet, så selv børnene kunne finde ud af det! Den var også rigtig nem at gøre ren.
Jeg kunne godt have ønsket at der havde været en max-streg i skålen for, hvor meget isblanding man skulle fylde i. Iscremen udvider sig nemlig, når den bliver frosset og jeg fik selvfølgelig hældt for meget i første gang. Selvom der stod i brugsanvisningen, at man skulle lade 2,5 centimeter være fri i toppen af skålen, var jeg lidt i tvivl om, hvor det præcis var.
Alt i alt kan maskinen anbefales, det er sjovt for børn at kunne finde på deres egne is varianter, og hvis man følger de opskrifter der er med i brugsanvisningen, passer portionerne sikkert også til maskinens størrelse.
Hvilke is har du lavet?
Jeg fandt selv en opskrift på Daim is og selve blandingen var super nem. Min store pige på 10 år piskede æggeblommer, sukker og korn fra en vanilje stang, imens min søn på 8 år piskede fløde til let flødeskum. Derefter vendte vi det sammen og så skulle skålen op af fryseren og maskinen sættes i gang.
Den blev rigtig lækker, men begyndte at smelte allerede, da jeg flyttede isen fra indfrysningsskålen til en serveringsskål. Jeg fandt dog ud af, at man ved at sætte isen i fryseren et par timer får god ”kuglefast” is i stedet. Har man ikke tid til det, kan man også servere isen i selve fryseskålen.
Jeanette’s ismaskine test
Jeanette er 32 år, mor til to piger på 3 og 6 år og elsker at lave mad, bage og nu også lave is. Jeanette er vild med at eksperimentere med diverse retter og bruger meget tid i køkkenet sammen med sine børn.
Hvad synes du om ismaskinen?
Jeg har testet ismaskinen fra Kenwood og må indrømme at det da virkelig bare er en nem måde at lave en masse forskellige slags is og sorbet på. Man skal dog lige huske, at man ikke kan lave to forskellige slags is efter hinanden. Skålen skal nemlig have stuetemperatur før den kan rengøres, for at man ikke risikerer at ødelægge den ved at vandet fra hanen fryser fast på indersiden. Den køler nemlig meget hurtigt ned!
At springe fra en flødeis til en sorbet i én omgang kan man derfor ikke. Men man kan godt fryse 2 portioner af samme slags is i forlængelse af hinanden.
Hvilke is har du lavet?
Jeg har forsøgt mig med at lave vanilleis med daim i, jordbærsorbet og hyldeblomstsorbet. Alle tre varianter blev lækre! Især daim-isen har været et kæmpe hit herhjemme.
Jeg brugte:
- 1/2 liter piskefløde
- 5 daim barer
- 2 tsk vanillesukker
- Ca 80 gram sukker
- 3 bægre pasteuriseret æggeblomme.
Æggeblommer og sukker blev pisket sammen til en luftig masse, hvorefter jeg blandede det hele sammen og lod maskinen køre i ca. 20-25 min.
Tips til brug af en Kenwood IM280 ismaskine
Alle 3 har vi nogle tips til brugen efter vores ismaskine test:
- Læs brugsvejledningen. Maskinen er nem at bruge, men der er alligevel nogle få ting, man skal have i baghovedet.
- Hæld hellere for lidt end for meget blanding i maskinen, da isen udvider sig i takt med den fryser. Hælder man for meget i, risikerer man ekstra rengøring efterfølgende. Desuden må man også afbryde fryseprocessen, inden isen er helt færdig.
- Du kan godt fryse 2 portioner i streg, hvis du har fået lavet for meget blanding.
- Hvis du skal lave 2 slags is, så start med den lyseste eller smagsmæssigt mildeste blanding, så is nummer 2 ikke får uønsket “restfarve” eller smag. Med andre ord: Vanilje før chokolade og banan før mint.
- Tænd ALTID maskinen, inden du hælder isblandingen i. Ellers begynder blandingen at fryse fast på indersiden af skålen – og så er der ikke plads til at drejevingen kan køre rundt.
- Når isen er færdig på ismaskinen har den softice-konsistens. Sæt isen i fryseren en times tid eller 2, hvis du gerne vil have den bliver fast.
- Sæt skålen i fryseren, når den er rengjort – så er den altid klar til næste gang.