Hvad er en fidget spinner?

Fidget spinner

Sommerens dille må ubetinget være en fidget spinner.

Hvis du som jeg er mor eller på anden måde omgås børn og teenagere, har du sikkert også undret dig over, hvad en fidget spinner er og hvorfor i alverden, de er blevet så populære.

Hvad er en fidget spinner egentlig?

Hvad er en fidget spinner?En fidget spinner er en lille dims, som man kan sidde og fifle med. I stedet for at klikke med en kuglepen, vippe med benene eller banke med blyanten på kanten af din skriveblok, hvis du er typen, der ikke kan holde hænderne i ro, når du skal koncentrere dig.

Den ligner en propel med 3 ben og har et indbygget kugleleje i midten, som får den til at snurre stabilt og længe rundt, hvis man altså først har sat den i bevægelse med fingrene.

En fidget spinner koster ikke særlig meget og mange børn samler også på dem eller konkurrerer om, hvilken fidget spinner, der kan snurre i længst tid. Man kan også lave tricks med dem. Derfor melder den ene butik efter den anden udsolgt på stribe.

Du kan finde en fidget spinner til 39 kroner her eller bestille dem endnu billigere på Ebay, hvis du kan vente nogle uger med at de når frem.

Fidget betyder i øvrigt omtrent “rastløs”. Oprindeligt blev fidget spinners udviklet, for at personer med særlige behov kunne hjælpes til at fokusere på en opgave ved at have noget at beskæftige hænderne med, som samtidig ikke forstyrrer omgivelserne.

Der foreligger ikke noget dokumentation på, at de populære propeller har nogen effekt hos personer med f.eks. ADHD eller autisme, og det må derfor være individuelt, om man kan mærke nogen forskel.

Personligt har jeg selv bemærket, at vores fidget spinners derhjemme nærmere distraherer mine børns koncentration fremfor at skærpe den. De er i hvert fald meget optagede af dem. På den anden side har mine børn heller ikke mere koncentrationsbesvær end gennemsnitlige 8 og 10-årige (når de altså ikke bruger deres fidget spinner) og der er uden tvivl andre, der oplever en god effekt.

Hvorfor er de blevet populære?

Ligesom dengang vi selv var børn, opstår der af og til nogle diller.

Fra min egen barndom kan jeg f.eks. huske dengang vi alle sammen skulle have yoyo’er med kuglelejer, så vi kunne lave vilde tricks. Eller at vi samlede på små figurer af babyer, hvor man kunne se om babyen var en dreng eller pige ved at putte den under varmt vand og holde øje med, om bleen skiftede farve fra hvid til lyserød eller lyseblå. Og sådan har du sikkert også selv et eller andet, du samlede på.

Fidget spinners er lidt det samme. En pludselig opstået dille, som breder sig med lynets hast, fordi alle vennerne har en.

I øvrigt hjulpet godt på vej af YouTube, hvor de kendte youtubere som skolebørnene hyppigt følger, har promoveret de små dimser.

Video med fidget spinner

Hvis du stadig ikke aner, hvad en fidget spinner er, kan du se dem i aktion i denne video. Du kan også øve dig og imponere dine børn med nogle tricks, hvis du er den friske mor-type.