En børneopsparing kan blive den bedste gave du giver dit barn, nemlig at de kan træde ind i voksentilværelsen uden dyr gæld. Står børnene allerede tidligt i tilværelsen og skal bruge penge på at betale renter er det en hård vej op, men det er her børneopsparingen kan komme og rede dem.
I takt med at regeringen presser de unge til at tage uddannelserne hurtigere, er der ikke længere tid til at arbejde et år for at spare op til indskud i en lejlighed og skal der betales 3 måneders forudbetalt leje, 3 måneders depositum og første måneds husleje kan det hurtigt rende op i tæt på 50.000,- og derefter mangler der møbler osv.
I denne artikel finder du reglerne for børneopsparing, hvordan du får det bedste afkast og ikke mindst 5 gode råd som du kan læse her:
5 gode råd til børneopsparing
- Start tidligt. Jo før du starter, jo mere når barnet at få i renter. Det kan hurtigt være mange tusinde kroner mere barnet får udbetalt hvis du sparer tidligt op.
- Husk at det er tilladt for andre at indbetale til kontoen. Har i ikke pengene hver måned vil bedsteforældrene måske hjælpe.
- Sammenlign renter i de forskellige banker inden du opretter børneopsparingen. Du kan se en oversigt lavet af forbrugerrådet Tænk på dk
- Obligationer er meget sikre og giver normalt et højere afkast end hvis du blot får renter i banken.
- Aktier er en anden måde at skabe et afkast af børneopsparingen. Her er risikoen dog større end ved renter og obligationer.
Investering eller renter?
Det er en stor beslutning når du skal vælge om du blot vil lade pengene stå og trække renter på en bankkonto eller om du vil investere dem. Frygten er naturligvis at pengene forsvinder, men håbet er at der bliver flere end det du indsatte på kontoen.
Historisk set giver renter 1-2% i afkast, obligationer 2-4% og aktier 5-8%. Med det højere afkast følger også den større risiko. Du kan derfor overveje om du fra starten af vil køre med en høj risiko, men justerer risikoen ned 5-8 år får pengene skal udbetales.
Det er altid en god ide at søge rådgivning i banken når du opretter en børneopsparing. De kan fortælle om deres betingelser og muligheder.
Hvis du vil lære mere om investering af børneopsparing har Min Investering lavet en guide her
Regler for børneopsparing
- Hvert barn må kun have en børneopsparing. Oprettes der ved en fejl flere vil kun den der er oprettet først indgå i reglerne for børneopsparinger. De efterfølgende konti vil derfor ikke have skattefritagelse af afkastet.
- Du må højest indbetale 6.000,- om året og højest 72.000,- i alt. Indbetalinger er ikke fradragsberettigede. (Loftet for indbetalinger blev hævet i 2018)
- Kontoen skal oprettes inden barnet fylder 14 år og skal udløbe imellem barnet er 14 og 21 år.
- Kontoen skal være bundet i mindst 7 år. Vælger du at forlænge bindingen skal den nye binding også være mindst 7 år.
- Opsparingen kan flyttes. Banken kan dog kræve et gebyr for at flytte den og det er kun personen der har oprettet kontoen der kan flytte den.