Det bedste lusemiddel er kæmning.
Det næst bedste lusemiddel afhænger af, hvilken type lus I har været så uheldige at få besøg af.
For et par uger siden kom min datter hjem med lus. Jeg har været mor i 12 år og har haft held til at slippe udenom luseangreb lige så længe. Indtil nu.
Hendes lange, tykke, smukke hår har været noget af en kamp at få lusefri – men i løbet af den kamp, er jeg blevet meget klogere på lus og bekæmpelse af lus.
Jeg tænkte derfor, jeg ville dele min viden med jer.
Det bedste lusemiddel er individuelt
Lus er mestre i at formere sig og overleve. De tilpasser sig derfor gerne deres omgivelser – og i lyntempo.
Det betyder også, at lus kan blive resistente overfor en særlig type lusemiddel, hvis de seneste generationer af lus har været udsat for det.
Du finder derfor det bedste lusemiddel ved at spørge forældrene i børnehaven eller barnets klasse om, hvilke midler de har haft succes med at benytte. Typen af lus vil nemlig oftest være den samme i hele barnets omgangskreds, da “smittelusen” som regel kommer fra samme oprindelige lusefamilie.
Der findes flere forskellige lusemidler på markedet. De mest populære (og dem jeg har hørt andre familier har haft succes med) er nedenstående:
Disse lusemidler dræber både den levende lus og æggene.
Nogle bruger også almindelig madolie i håret, fordi olien forhindrer lusene i at trække vejret, hvormed de også dør.
Olien dræber dog ikke æggene, så denne fremgangsmåde kræver en ekstra ihærdig indsats med tættekammen i en periode over nogle uger, indtil alle æg og nyklækkede lus er udryddet.
Sådan bekæmper du lus
- Børst håret godt igennem.
- Fordel det valgte lusemiddel i håret og kæm håret i små totter imens. Tør lusekammen godt af mellem hvert strøg.
- Lad jeres lusemiddel virke sammenlagt i det antal minutter, der står på pakken. Det er som regel et kvarters tid.
- Smør håret godt ind i shampoo INDEN, du gør det vådt. Lusemidler er meget olieholdige, og skyer således vand. Det er derfor svært at vaske olien ud, hvis I gør håret vådt som det første. I behøver ikke bruge luseshampoo. Brug den I plejer og gerne rigeligt.
- Kæm igen håret efterfølgende for at være sikker på at fjerne eventuelle lus, der er undsluppet jeres lusemiddel.
Ingen vej uden om kæmning
Kæmning af håret er en langsommelig og langvarig proces, men der er desværre ingen vej udenom og det selv det bedste lusemiddel kræver efterfølgende kæmning. Også selvom det lover noget andet.
Det er nemlig de færreste lusemidler, der slår alting ihjel. Primært fordi nogle lus er mere modstandsdygtige end andre, og sekundært fordi det kan være virkelig svært at ramme alle hårstrå på hovedet. Vi har nemlig som regel mellem 60.000 og 100.000 af slagsen!
Nogle lusemidler anbefaler kæmning en gang hveranden dag – andre en gang i ugen.
Vi kæmmede hveranden dag i 2 uger efter at have brugt det bedste lusemiddel, før hovedet var fri for lus og luseæg og vi kunne erklære os lusefri.
Det VAR en langsommelig proces og en TRÆLS opgave i en ret så travl hverdag. Men jeg prøvede at huske mig selv på, at det jo hjalp både min datter og os bedst i længden. Og selvom perioden kan føles lang, så er det heldigvis hurtigt glemt, når den samlede bekæmpelse af lus er endeligt overstået.
Sådan kæmmer du håret nemmest muligt
Min datter har det tykkeste, smukke hår som sendte mig en smule på overarbejde. Her får du derfor mine bedste tips til kæmning af hår.
- Gør håret vådt og smør det ind i en billig balsam. Balsam lammer nemlig lusene, så de sidder stille. Balsam gør også håret nemmere at kæmme.
- Brug tøjklemmer eller små elastikker til at holde det kæmmede hår fra det ikke-kæmmede.
- Vend tættekammen rigtigt – der står som regel på tættekammen, hvilken side, der skal pege mod hårbunden.
- Kæm i meget små totter ad gangen. Bliver totterne for store, får man nemlig ikke alle hårstrå igennen lusekammens tænder – og der skal kun ét hårstå til at gemme et æg eller en lus.
- Tør kammen af jævnligt, så du ikke flytter små lus eller æg rundt i håret.
- De fleste luseæg sidder på baghovedet, i nakken og bag ørerne. Her er nemlig varmest.
Vær grundig og sæt tid af til at kunne kæmme ordentligt. Måske betyder det, at barnet må droppe håndbolden denne dag eller at aftensmaden skal være takeaway eller rugbrød. Men det er indsatsen værd: En ikke-grundig kæmning har nemlig desværre lige så dårlig efffekt som ingen kæmning.
Hvordan fjerner man luseæg?
Luseæg er nogle små, bitte djævle – og de kan være vanskelige at se med det blotte øje. Særligt i lyst hår. Selv det bedste lusemiddel kan i øvrigt ikke garantere at alle æg dør under behandlingen.
Det kan også være svært at se forskel på, om et æg er levende, dødt eller klækket. Her er et forstørrelsesglas en god hjælper. Sådan et kan du finde super billigt her.
Et luseæg kittes fast på hårstrået af luses, og her bliver det siddende. Også efter det er klækket.
Levende luseæg lægges så tæt på hovedbunden som muligt. En tommelfingerregel hedder derfor, at hvis et æg sidder mere end 1 centimeter fra hårbunden er det enten dødt eller klækket.
Luseæggene kan være svære at få løsnet fra håret med en tættekam. Også selvom kammen er en decideret lusekam. Jeg har i hvert fald ikke haft held med de plastik-lusekamme jeg har prøvet fra Apoteket og Matas.
Jeg skiftede derfor til denne stålkam fra NitFree. Den har ultra tætte tænder, som er spiralformede og kan derfor meget nemmere fjerne luseæg.
De luseæg, der er for små til kammen, fjerner jeg med to negle ved at klemme om ægget og trække i hele hårstråets længderetning, til luseægget har sluppet.
Sådan smitter lus
Lus er lige glade med om håret er rent eller fedtet, så hårhygiejnen spiller ingen rolle. Lus er i princippet også ligeglade med, om håret et kort eller langt, men de kan nemmest skjule sig i langt hår.
Det bedste lusemiddel er naturligvis at fjerne alt håret, men det er ret drastisk! Overvejer du alligevel at klippe et luseramt barn, skal du vide, at lus kan leve i hår helt ned til en længde på 5 mm. Håret skal derfor trimmes RET kort, hvis en klipning skal udgøre en lusebehandling.
Kort hår er dog naturligvis nemmere kæmmet igennem end langt hår.
Lus smitter ikke ved en tur i svømmehallen, for de kan ikke svømme og sørger derfor blot for at holde sig godt fast i håret. Æggene kan også overleve en dukkert i klorvandet – så en tur i poolen hjælper desværre ingenting.
Ved hovedkontakt
Lus er dybt afhængige af at være på et menneskehoved. Det er sådan de overlever og formerer sig. Lus forlader derfor også meget sjældent et hoved, medmindre de finder et andet at kravle direkte over på.
Lus kan ikke hoppe eller flyve. For at smitte skal der derfor være direkte kontakt mellem håret på to personer. F.eks. ved et kram eller hyggeputning op af hinanden.
Ved løst hår
Selvom det er sjældent, at lus forlader et hoved frivilligt, kan de dog sagtens ved et uheld falde af. Det sker ofte hos børn med langt hår, der ikke er sat op – og som i bevægelse får rystet håret godt og grundigt. Eksempelvis ved hop og vild leg.
For at begrænse smitten, er det derfor en god idé at sætte barnets hår op i en hestehale eller lignende.
Det er både vigtigt at begrænse smitten for andre menneskers skyld, men også for din egen. Bliver andre børn smittede er der nemlig stor risiko for at dit eget barn bliver gensmittet efter kort tid – og så skal I starte forfra.
Sengetøj, huer og cykelhjelme
Der er i princippet ikke grund til den store bekymring over smitte fra luseæg. Der er ganske vist en lille bitte teoretisk mulighed, men for det første sidder luseæg umanérligt godt fast i håret og falder sjældent af.
Skulle det endelig ske, kan de derudover ikke overleve ret længe væk fra hovedbundens omkring 30 grader. De tørrer derfor som regel ind, inden de får fæste i et andet hår og når at klække.
Fordi der er en lille bitte risiko, er det dog bedre at være på den sikre side.
Sørg derfor for, at barnet ikke deler hue, børste eller hårpynt med andre i klassen eller børnehaven. Vask også sengetøj ved 60 grader eller læg det væk i mindst 48 timer.
Du behøver ikke lægge tingene i fryseren. Efter 48 timer væk fra et menneskehoved vil både lus og æg nemlig være døde under alle omstændigheder.
Vi løste det ved at have 3 sæt sengetøj i rotation: En nat i det ene og væk med dét. På med et nyt, og væk med det – og så fremdeles.
Lusens livscyklus
- Hunlusen lever i 3 uger.
- Hunlusen lægger i den periode 5-8 æg om dagen.
- Et æg klækker efter 6-9 dage og en såkaldt nymfe-lus kommer til verden. Den skal kunne suge blod med det samme for at overleve.
- Efter en uge kan denne nymfelus selv lægge æg.
- Det er derfor vigtigt at indfange nymferne, inden de formerer sig videre.
Det giver en periode på omkring 14 dage fra et æg lægges til det har resulteret i en ny lus, der selv kan lægge æg.
Derfor skal man også kæmme i mindst 14 dage ved et luseangreb for at være sikker på, der ikke kommer flere lus til. Også selvom man har brugt det bedste lusemiddel på markedet.
Forebyggelse af lus
Brems smitten
Den bedste måde at forebygge lus på, er at bremse smitten.
Giv derfor pædagogerne i børnehaven eller skolen besked om, at dit barn er smittet. Så kan de give besked i anonymiseret form på forældreintra.
Giv så vidt muligt ikke selv besked til de andre forældre, så dit barn ikke ufrivilligt bebrejdes.
De fleste forældre er heldigvis søde og rare – men hvis jeg nu fik at vide min datters bedste veninde havde lus, ville jeg måske også komme til at bede min datter om at lade være med at kramme veninden i en periode af frygt for smitte.
Forestiller man sig alle forældre gør det, kan det måske blive ret ensomt at være en luseramt 8-årig.
Instruér i stedet selv dit barn i, hvordan man kan undgå at smitte andre – f.eks. ved at have håret sat op, ikke dele hårpynt og passe på med lange kram i en kort periode.
Anvend et forebyggelsesmiddel
Du behøver ikke altid benytte et middel til forebyggelse af lus, men i den periode der stadig er kendt smitte i klassen eller børnehaven, kan det være en god idé.
Dette middel skal bare sprayes i tørt hår om morgenen og lugter ikke.