Børn og fjernsyn: Er det sundt for børn at se TV?

Når man nærmest ligger vandret i luften i en travl hverdag, så er det virkelig fristende at dumpe de små ned på sofaen foran skærmen, og lade TV-programmer stå for underholdningen, mens man bikser mad sammen i køkkenet, gør rent eller tager en morfar. Pludselig føler man sig som en dårlig forældre, fordi man ikke selv er i gang med at aktivere de små, men faktisk behøver du ikke bekymre dig så meget. TV er nemlig slet ikke så dårligt for børn, som vi går og tror.

Ikke alt TV er godt TV

Nye undersøgelser viser at helt små børn, altså helt ned til 2 års alderen, faktisk har gavn af at se fjernsyn. Det er vigtig at bide mærke i, at ikke at alt fjernsyn er godt for børnene. Det nytter ikke noget at du tænder for TV2-nyhederne og lader dit 3 årige barn kigge med. Godt TV for børn er naturligvis børneprogrammer. Især børneprogrammer med indlæringsaspekter har vist sig at have en positiv effekt på små børn.

Mange TV-programmer er målrettet til små børn, og nogle er selvfølgelig bedre end andre. Nogle programmer er blot underholdende, mens andre har indlæringsaspekter, som også kan lære ungerne om moralske dilemmaer – naturligvis på en nedskaleret plan, så børnene kan forstå det!

TV og læsning

Selvom børneprogrammer kan have en god indflydelse på de små, så skal TV aldrig ses som en erstatning for læsning. Det er utrolig vigtig at læse højt for sine børn og træne læsning allerede i en tidlig alder. Her kan man også vælge mellem et hav af bøger, hvoraf nogle blot er til underholdning, mens andre har indlæringsaspekter. Det er vigtigt at huske, at din rolle som forældre er at hjælpe dit barn med at forstå, hvad de læser eller ser i fjernsynet. Små børn har nemlig altid masser af spørgsmål, som de gerne vil have svar på.

Når børnene bliver lidt ældre, så kan det være de bliver mere interesseret i at læse aktuelle nyheder og følge med i, hvad der sker rundt omkring i verden. Det er en god ide, at begynde at introducere lidt ældre børn til faktabøger, nyhedsartikler, TV-avisen eller, hvis de er bidt af fodboldfeberen, så kan det også være sjovt at følge med i sports-nyhederne.

Fjernsyns-tid ja eller nej?

Vii har etableret, at fjernsyn faktisk ikke er helt galt i hjemmet, så længe de programmer, som børnene ser, er af en vis kvalitet. Er det så nødvendigt at indføre begrænset fjernsyns-tid i hjemmet? Eller skal ungerne have lov til at tænde for fjernsynet, når det passer dem.

Umiddelbart ville vi mene, at fjernsyns-tid stadig skal være begrænset. Måske behøver der ikke være nogle faste regler, som for eksempel hedder 1-2 timer om dagen, men fjernsynstid bør aldrig være noget, som fylder hele dagen. Husk at børn også udvikler sig gennem, leg, spil, sport og mange andre ting. Det er vigtig fylde ungernes dag med masser af forskellige aktiviteter, som ikke kun handler om at sidde og se fjernsyn.