I denne artikel får du mit bud på den bedste ammepude. Så kan du måske få streget dette punkt af listen over ting, der skal anskaffes, inden baby kommer til verden. Enten fordi du beslutter dig for, hvilken ammepude du vil købe – eller når frem til, at du måske slet ikke har brug for en.
Selvom man skulle tro, det sværeste ved at være gravid er at forholde sig til at man snart er mor – så kan junglen af babyudstyr nemlig synes mindst lige så fremmed og lettere uoverskuelig.
For hvad skal man købe? Og hvad kan man undvære? Og kan man købe brugt eller skal man have nyt?
Den bedste ammepude til dig
Som med alt andet, spiller personlige præferencer også ind, når det gælder ammepuder. Den bedste ammepude for dig, er derfor ikke nødvendigvis den bedste for din veninde.
Årsagen skal primært findes i, hvordan du er bygget – og nu skal jeg forklare hvorfor.
En ammepude tjener det formål, at baby kan lægges korrekt til brystet, når du ammer – eller at baby kan ligge i en god højde i forhold til dine skuldre og arme, hvis den lille skal have sutteflaske. På den måde kan du slappe af i netop skuldre og arme, hvilket har 2 positive indvirkninger:
Hvis du ammer flyder mælken nemmere, hvis du ikke spænder i overkroppen – og samtidig slipper du får smerter i skuldre, nakke og ryg, fordi du sidder forkert. Og netop i forhold til amning, kommer du til at sidde virkelig meget med den lille i de første måneder efter fødslen.
Derfor skal din ammepude give dig den bedst tænkelige støtte. Er du høj og lang i overkroppen er en relativt fast ammepude derfor at foretrække, fordi den ikke “synker sammen”, men holder baby i den korrekte højde i forhold til dig.
Er du lav, er en blødere ammepude som nemt kan modelleres god, fordi barnet dermed kan synke længere nedad, hvis din overkrop ikke er så lang. I denne situation kan en fast ammepude nemlig være knapt så fleksibel.
3 typer fyld til din ammepude
Grundlæggende fås ammepuder med 3 forskelligt slags fyld: Krøyerkugler, Fossflakes og fast skum.
Du kan dog også støde på ammepuder med dunfyld eller andet kunstfiberfyld, men de mest almindelige typer er de ovenfor nævnte.
Krøyerkugler
Krøyerkugler er små flamingokugler, som du måske kender fra din barndoms sækkestole. En ammepude med kuglefyld har den fordel, at den nemt kan formes og modelleres ved hjælp af kuglerne. Krøyerkugler har det dog med at blive flade med tiden, hvormed fyldet kan falde en smule sammen. Derfor holder en ammepude med kugler oftest ikke flere år. Når kuglerne først er flade, er der nemlig ikke så meget at stille op andet end at leve med at det fyldige er væk eller udskifte til en anden.
Du kan dog få ammepuder med kuglefyld, der kan genopfyldes.
En ammepude med Krøyerkugler kan dog ikke vaskes ved de temperaturer der skal til for at slå bakterier fra gylp og lignende ihjel. Det kræver nemlig 60 grader eller mere – og ikke de 30 grader, som flamingokugler tåler.
Find ammepuder med krøyerkugler her
Fossflakes
Den bedste ammepude, hvis du spørger mig. Fossflakes er både blødt og fast på én gang og så kan en ammepude med Fossflakes vaskes ved 60 grader og efterfølgende tørretumbles. Det er en kæmpe fordel, fordi det er svært at undgå gylp og mælkesjaskeri under amning.
Den bedste ammepude for mig har desuden været af denne type. Jeg er 186 centimeter høj og materialet har været perfekt til min lange overkrop. Og køber du en ammepude af god kvalitet, kan den holde sin fyldighed i flere år.
Især hvis du passer godt på den og ryster den op dagligt samt sørger for et putte den i tørretumbleren efter vask. Det bevarer nemlig fyldigheden. Faktisk anbefales tørring i tumbler, når der er tale om Fossflakes, da lufttørring kan gøre fyldet fladt og ujævnt.
Du får en ammepude med Fossflakes ved at købe en pude uden betræk og efterfølgende vælge dette separat. Fra f.eks. Cam Cam, Småfolk, Soft Gallery med flere.
Fast skum
En ammepude af fast skum kan ikke formes, men er til gengæld altid spændstig og pålidelig. Hvis du leder efter den bedste ammepude og er over middelhøjde, er fast skum dog sjældent det bedste valg.
Den er nemlig ikke fleksibel i sin brug og tillader i princippet kun amningen i én stilling. Hvis du gerne vilk skifte siddestillinger dagen igennem (og f.eks. smække et ben op under dig eller sidde i skrædderstilling) er en ammepude i fast skum ikke optimal.
De fleste ammepuder i fast skum sælges som ergonomisk korrekte. Og det ér de helt sikkert også – men jeg kan personligt ikke sidde oprejst med rank ryg og amme flere timer dagligt.
Det er med andre ord vigtigt at tænke funktionalitet og realitet med, når du vælger den bedste ammepude.
Prøv dig frem til den bedste ammepude
Hvis du enten er meget høj eller meget lav, kan det være en god idé at besøge en fysisk butik og prøve de forskellige modeller. Har du middelhøjde er det nogenlunde frit valg på alle hylder.
Lån en lænestol, hvis butikken har en og sæt dig med den ønskede ammepude og en bamse. Mærk efter om du sidder godt og om dine skuldre er i en neutral højde. Sørg også for at sidde naturligt, som du ville gøre det, hvis du skulle amme. De færreste sidder rankt og ammer. Når man har siddet mange timer i løbet af dagen, begynder man som regel også at “flyde” mere i stolen. Prøv derfor gerne forskellige siddestillinger.
Ammepude eller ej?
Jeg har 3 børn og ville ikke have undværet ammepude nogen af gangene – heller ikke til de 2 ældste som kun blev ammet i kort tid og derfor i stedet fik flaske.
Ammepuden har givet god støtte i spisesituationerne, men også i de mange timer jeg har siddet med min sovende baby i armene.
En ammepude er desuden også god som støtte, når den lille skal lære at ligge på maven og løfte nakken (hvilket faktisk bør gøres allerede fra fødslen for at styrke nakkemusklerne).
I graviditeten har jeg også brugt ammepuden som støtte til maven, når jeg har ligget på siden og især med bækkenløsning har det været en gave.
En ammepude er derfor i min optik et godt køb allerede inden baby kommer til verden.
Jeg har dog veninder, der har klaret sig fint uden en ammepude og i stedet blot rullet babydynen sammen og brugt den, når de skulle amme eller give flaske. Så det er i princippet op til dig selv, hvad du foretrækker.
Ny eller brugt?
Du kan sagtens købe en brugt ammepude, men husk altid at spørge ind til rygning og husdyr, hvis det betyder noget for dig. Allergener fra dyrehår kan nemlig sagtens sidde i stoffet, selvom dyrehårene er fjernet. Og tobaksrøg er ikke sundt for nogen og partikler fra røgen vil sidde i både betræk og fyld.
Sørg også for, at du kan vaske din brugte ammepude ved 60 grader. En brugt ammepude af fast skum eller med kuglefyld er derfor i princippet udelukket på forhånd, hvis du gerne vil gøre det så hygiejnisk som muligt.