3 tips til indretning af puslepladsen

Som kommende mor eller far – eller måske endda en nybagt af slagsen – har du masser af timer ved puslebordet foran dig. Ikke blot i forbindelse med bleskift, men også den øvrige pleje som tøjskift, afvaskning, negleklipning, tandbørstning – og alle mulige andre ting.

På den måde blive puslepladsen en arbejdsstation for dig, som er mor eller far. Derfor er det vigtigt, arbejdsforholdene er i orden.

Samtidig er det også nødvendigt, at puslepladsen er sikker for din baby at opholde sig på. Det betyder for eksempel, at der ikke er risiko for barnet kan trille ned eller at der falder ting ned i hovedet på barnet fra hylder ovenover puslepladsen. Det er også vigtigt, at barnet ikke kan få fat i ikke-babyvenligt inventar fra puslepuden.

Dermed er der nogle elementer i indretning af puslepladsen der skal tænkes over og det får du 3 tips til her.

Sørg for at have det hele ved hånden

Når din baby er på puslebordet er det vigtigt, du aldrig går din vej. Blot to skridt væk fra puslebordet med ryggen til er nemlig nok til, at barnet uforvarende kan falde ned. Særligt når barnet er begyndt at kunne trille omkring 4-5 måneders alderen.

Det mest praktiske er derfor, at du har alt det du skal bruge, inden for en armslængde, så du ikke behøver flytte dig.

Her er en puslekommode oplagt, fordi du kan have både bleer, stofbleer, barnets tøj, vaskeklude, håndklæder og vådservietter lige under puslepladsen. Så kan du bukke dig ned og få fat i tingene, samtidig med at du har en beskyttende hånd på barnet.

Har du mulighed for at placere puslebordet ved siden af en vask du kan nå med én arm, gør du det hele nemmest for dig selv.

Har du ikke mulighed for dét, så forbered dig før hvert bleskift, så du ikke skal til at flytte barnet undervejs. Derfor: Fyld vandfadet og sæt det ind til puslepladsen, inden du henter barnet og find alt det andet frem, du skal bruge samtidig.

Hvis en puslekommode ikke er løsningen for jer, så sørg også for altid at have et sæt rent tøj liggende ved puslepladsen. Så har du det ved hånden, hvis det bliver nødvendigt under bleskiftet.

Indret med små kurve

Det er nemmere at finde de ting, man skal bruge med én hånd, hvis de ikke ligger hulter til bulter. Her er små kurve med de ting, du har brug for til din baby gode at skabe overskuelighed med.

Gør det eventuelt nemt og hygiejnisk ved at have én kurv til alt det, der har med hovedet at gøre – og én kurv med alt det, der har med bagdelen at gøre. Det vil sige: En kurv med tandbørste, tandpasta, babylotion og solcreme til børn – og en anden kurv med  termometer, zinksalve og andre cremer til rød numse.

Sørg for at sætte kurvene, så din baby ikke kan få fat i dem og dermed hælde indholdet ud. Kan de være i en skuffe er det optimalt. Pas på med at bruge hylder over puslepladsen, da der her er risiko for, at indholdet ved et uheld kan falde ned over barnet. Hæng i stedet hylden forskudt, så den ikke er placeret lige over barnet, men ved siden af puslepuden.

Drop din babyuro ved puslebordet

Mange hænger en uro eller andet sjovt babypynt op over puslepladsen for at den lille har noget at kigge på.

Det er imidlertid bedst for både dig og din baby, hvis du lader være.

På puslebordet har I et væld af unikke chancer for den gode og livsvigtige øjenkontakt og pludren. Hvis der hænger en uro med sjove dyr, skyer og regnbuer over barnet, vil det imidlertid være svært for dig at få barnets opmærksomhed. Det er ikke godt for barnet og heller ikke optimalt for jeres indbyrdes kontakt.

Derfor: Hæng i stedet uroen over kravlegården eller vuggen, hvor barnet kan ligge og holde sig beskæftiget med at kigge på uroen, når du alligevel har brug for at få armene fri – eller som beroligende aktivitet lige inden sengetid.