Jeg har købt meget af vores babylegetøj brugt. Primært fordi jeg gerne vil spare penge på de ting, barnet alligevel ikke kommer til at bruge ret meget men også for at skåne miljøet.
Desuden er især legetøjet til de mindste sjældent slidt, fordi det netop har så kort “levetid” legeværdimæssigt. Men: Mange ting til babyer er stoflegetøj. Og som bekendt både savler og gylper de yngste.
Derfor har jeg hele tiden været ret hys med at sørge for en grundig rengøring og vask af stoflegetøj til mine børn. Både efter jeg har afhentet det hos sælger eller i genbrugsbutikken, men også undervejs når min egen baby har haft et “uheld” eller legetøjet slet og ret trænger til en gang rengøring.
Kan stoflegetøj tåle vask?
På meget stoflegetøj sidder der en vaskemærkat. På de fleste af disse mærkater er det angivet, at legetøjet enten kun bør tørres af med en fugtig klud eller håndvaskes. Det er dog ikke altid nok, især hvis det eksempelvis er en aktivitetskube, der har suget masser af spyt til sig.
Det er dog muligt at ordne sin vask af stoflegetøj i maskinen, hvis blot du tænker dig om og tager dine forholdsregler. Mange maskiner har desuden et decideret håndvask- eller skåneprogram, som er velegnet til formålet.
Det helt centrale i, at producenterne fraråder vask af stoflegetøj, er:
- Stoflegetøj kan have svært ved at gennemtørre hurtigt, hvilket kan skabe grobund for flere bakterier og mug. Du skal derfor sørge for, at jeres stoflegetøj hurtigt bliver tørt igen.
- Delelementer på legetøjet tåler måske ikke at være langvarigt udsat for vand. Her må du derfor bruge din sunde fornuft og vurdere, om legetøjet virker skrøbeligt.
- Vaskemaskinen kan gå i stykker, hvis der falder smådele af undervejs . Det kan løses ved at bruge en vaskepose.
Vask ved en lav temperatur
Meget stoflegetøj har tit en eller anden knitrefunktion i kraft af i-syet cellofan eller måske noget tryk påsat. Disse elementer tåler sjældent høje temperaturer og det anbefales derfor at vaske stoflegetøj af denne type ved 30 grader.
Anvend skånevaskemiddel
Neutral har lavet et vaskemiddel til uld- og finvask som er rigtig godt til vask af stoflegetøj. Brug dog ikke decideret uldvask, da dette ofte indeholde fedtstoffet lanolin, som gør alt andet end uld fedtet at røre ved. Undlad skyllemiddel, da det ikke er nødvendigt.
Brug vaskepose
Når du lægger dit stoflegetøj til vask, skal du komme det i en vaskepose inden. De kan købes i de fleste større supermarkeder og ellers kan et dynebetræk med lynlåsfunktion også bruges.
Vask i øvrigt gerne legetøjet sammen med et par håndklæder. Så skramler det mindst muligt undervejs, hvormed legetøjet yderligere skånes. Desuden centrifugerer en vaskemaskine bedre, hvis der er ligevægt i tromlen.
Tør hurtigt
Her er en varm radiator eller et varmeskab oplagt. Hjemme hos os har jeg også haft succes med en varm bil på en sommerdag. Så går det lynende stærkt – især fordi det meste stoflegetøj er af kunststof, som bare generelt tørrer hurtigt.
Tag chancen
Hvis du står med eksempelvis en bamse, der har fået en skylle opkast eller måske er blevet tisset på, er du nødt til at få den vasket af hygiejniske årsager. Og bakterier fra denne type snavs kræver en temperatur på 60 grader.
I dette tilfælde er du nødt til at tage en chance: Måske kan bamsen holde til det, måske kan den ikke. Men hvis det sidste er tilfældet, havde du alligevel været nødt til at smide den ud – så intet at tabe, alt at vinde. Sørg dog for at lægge bamsen i en vaskepose for at passe på maskinen. Og husk fortsat et lavt omdrejningstal, når maskinen skal centrifugere.
Bamser fra Jellycat har jeg stor erfaring med at vaske og endda tørretumble, hvis der altså er tale om de regulære bamser uden pels og fjer. De mister naturligvis lidt fluffyness med tiden, men det kan godt lade sig gøre i en snæver vending.
Det er dog vigtigt at nævne, at ovenstående er mine erfaringer og det derfor er på eget ansvar. Men hvis du blot passer på din vaskemaskine, er det værste der kan ske, at legetøjet går i stykker. Og så har du jo en undskyldning for at shoppe lidt mere.